Název:Kopečkový jablečný koláč
Ingredience:
| Ingredience na těsto: |
| polohrubá mouka | 600 g |
| cukr moučka | 250 g |
| změklé máslo | 250 g |
| zakysaná smetana | 4 lžíce |
| prášek do pečiva | 1 sáček |
| Náplň: |
| malá jablka | 10 ks |
| mleté oříšky (mandle, liskové, vlašské) | 2 lžíce |
| cukr krupice | 2 lžíce |
| skořice | 2 lžičky |
| rozinky | 1 hrst |
Postup přípravy:Máte připravenou nějakou mlsku ke kávě, nebo čaji? Pokud né, tak mám pro Vás bezva tip! Dlouho jsem vymýšlela, jaký koláč upéct, protože Vendulka chtěla zase něco s jablíčkama. No a tak vznikl „Kopečkový jablečný koláč“.
Nejprve si připravíme těsto.
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v lednici, aby nám ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
Poté si připravíme jablka, která oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme jadřinec.
Plech si vymažeme tukem, nebo vyložíme pečícím papírem.
Těsto si rozdělíme na polovinu a vyválíme.
První polovinu vyváleného těsta položíme na připravený plech vymazaný tukem, posypeme oříšky, rozinkami a poklademe půlky připravených jablek (skládala jsem 5x4 půlky), které posypeme cukrem promíchaným se skořicí.
Pak již jen vyválíme druhou půlku těsta a „přikryjeme“ jablka.
Mezery mezi jablky jemně přitlačíme rukou.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C, cca 35-40 minut do růžova.
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Dlouho jsem vymýšlela, jaký koláč upéct, protože Vendulka chtěla zase něco s jablíčkem.
No a tak vznikl „Kopečkový jablečný koláč“, který se nám povedl a můžeme Vám jej s Vendulkou jen a jen doporučit!
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno