Pažitka
Název:

Kopečkový jablečný koláč


Kopečkový jablečný koláč


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka600 g
moučkový cukr250 g
změklé máslo250 g
zakysaná smetana4 lžíce
kypřící prášek do pečiva1 ks
Náplň:
malá jablka10 ks
mleté oříšky (mandle, lískové, nebo vlašské)2 lžíce
cukr krupice2 lžíce
skořice2 lžičky
rozinky hrst
Postup přípravy:

Máte připravenou nějakou mlsku k odpolední kávě, nebo čaji? Pokud né, tak mám pro Vás bezva tip! Dlouho jsem vymýšlela, jaký koláč upéct, protože Vendulka chtěla zase něco s jablíčky. No a tak vznikl "Kopečkový jablečný koláč", který se nám povedl a můžeme Vám jej s Vendulkou jen a jen doporučit.

Nejprve si připravíme těsto. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v lednici, aby nám ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Poté si připravíme jablka, která oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme jádřinec. Plech si vymažeme tukem, nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na polovinu a vyválíme. První polovinu vyváleného těsta položíme na připravený plech vymazaný tukem, posypeme oříšky, rozinkami a poklademe půlky připravených jablek (skládala jsem 5x4 půlky), které posypeme cukrem promíchaným se skořicí. Pak již jen vyválíme druhou půlku těsta a "přikryjeme" jablka. Mezery mezi jablky jemně přitlačíme rukou. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C, cca 35 - 40 minut do růžova. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat. 

Dlouho jsem vymýšlela, jaký koláč upéct, protože Vendulka chtěla zase něco s jablíčkem. No a tak vznikl "Kopečkový jablečný koláč", který se nám povedl a můžeme Vám jej s Vendulkou jen a jen doporučit.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno