Pažitka
Název:

Koprová omáčka


Koprová omáčka


Ingredience:
Ingredience:
máslo50 g
hladká mouka (hraška)60 g
hovězí vývar1 l
smetana s 31% tuku200 ml
kopr hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kvasný ocet (případně jablečný) dle chuti
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory - ti, co jí milují, a ti, co jí nesnáší. Já se řadím k první skupině, miluju jí od malička. V jídelně jí dělali smetanovou a do sladka, moje maminka jí dělala z mléka a vajíčka a trochu do kysela. Já si v dospělosti vyzkoušela uvařit několik variant včetně té se zakysanou smetanou, až jsem zakotvila v krémové z tučné smetany (a hlavně z poctivého vývaru) a vařím jí už jen takhle.

A která varianta maso + knedlík vs. vajíčko + brambor se u vás servíruje? Já volím vejce a brambor.

Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minutky mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku). Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilijeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháváme, aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme, dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky. Omáčku osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.

Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minutky. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme!  

Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák - kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte - ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí, aby  ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte. 

A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladko-kyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Já obvykle dám 2 lžíce octa (mám menší lžíce) a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchám a ochutnávám, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní. 

Podáváme s bramborem a vajíčkem na tvrdo, nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno