Pažitka
Název:

Koprovka s vejcem a bramborem


Koprovka s vejcem a bramborem


Ingredience:
Ingredience:
máslo50 g
hladká mouka50 g
vývar1 l
posekaný kopr - svazek + stonky plná hrst
smetana 31%200 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
ocet 8% dle chuti
brambory (vařené ve sluce a oloupané) dle potřeby
vejce (1-2 na porci)4 - 8 ks
Postup přípravy:

Koprovku dělám na dva způsoby. Ten první je s masem a zeleninou, pěkně pomalu pečeným a taky s knedlíkem. To je Zdendova koprovka. Tu ale dělám na podzim nebo v zimě. V létě dělám tuhle rychlou verzi. Ta je zase moje oblíbená.

Nezapomeňte do omáčky při vaření přidat stonky kopru. Většina lidí je vyhazuje, ale koprovce dodají fakt pořádně koprovou chuť a vůni. Vyhodit je by byla hrozná škoda!

Vajíčka máme čerstvá, od sousedů. Kdo někdy loupal skořápku z čerstvých vajec ví, že to moc dobře nejde. Ale ta chuť! (tímto omluvte vzhled vajíček na fotce :))

Jelikož má na chuť koprovky každý vlastní názor, na konci receptu je psáno doladění octem, cukrem nebo solí. Recept jsem ale napsala tak, jak ho dělám já. To znamená 1 lžíce octa bez cukru.

Kopr odtrhněte ze stonků a posekejte najemno. Stonky dejte stranou, budou potřeba.

V rendlíku rozehřejte máslo a vsypte mouku. Za stálého míchání vznikne po 2 minutách světlá jíška.

Pomalu po částech začněte přidávat vývar a stále metličkou dobře promíchávejte. 

Osolte (pokud jste použili nesolený vývar) a přidejte všechny stonky kopru. Na mírném plamenu vařte 30 minut.

Po půl hodině z omáčky vyndejte všechny koprové stonky a vlijte smetanu. Vypněte sporák a do omáčky přidejte nasekaný kopr. 

Přidejte lžíci octa a promíchejte.

Ochutnejte a podle chuti dolaďte octem, případně cukrem nebo solí podle vlastní chuti.

Koprovku podávejte s vajíčkem a bramborem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno