Pažitka
Název:

Koprovka


Koprovka


Ingredience:
Ingredience:
máslo40 g
mouka2 vrchovaté lžíce
hovězí vývar500 ml
smetana ke šlehání200 ml
čerstvý kopr100 g
cukr2 lžičky
sůl dle chuti
citronová šťáva dle chuti
K podávání:
vejce dle potřeby
brambory dle potřeby
Postup přípravy:

Po dlouhé době jsem se vrhla na přípravu takové české klasiky, na které vyrůstal snad každý z nás. Tedy krom mého muže. Tomu ji nikdo nevařil a o to více ji miluje dnes. 

Ano, můj manžel je jeden z mála, kterému základní škola nezprotivila koprovku. Stále si ji vyžaduje, a když mu ji připravím, tak je v sedmém nebi. 

Ale co si budeme povídat, nic zdravého to zrovna není. Je to plné jíšky, smetany, cukru, ale je to tááák dobrý. Takže jednou za čas, proč ne.

Jak ji máte vlastně nejraději vy? Někdo ji miluje s hovězím a knedlíkem, já zase s vajíčkem a novými bramborami. A přesně tak jsem ji připravila dnes pro vás.

Nejprve si dáme vařit brambory. Nové brambory vaříme ve slupce. 

Do kastrůlku vložíme máslo a necháme ho rozpustit na středním plameni.

Zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. 

Jíšku začneme pomalu zalévat vývarem a musíme ji u toho metličkou rozmíchávat. 

Dáme si vařit vajíčka. Vložíme je do studené vody a od bodu varu je vaříme 10 minut. 

Vrátíme se k omáčce. Do kastrůlku začneme pomalu přimíchávat smetanu a opět rozmícháváme metličkou. 

Téměř nakonec přidáme na jemno pokrájený kopr. 

Zakápneme citronem. Ale s ním oparně, ať omáčka není moc kyselá.

Přidáme cukr. A osolíme a opepříme. 

Nové brambory a vajíčko si oloupeme a můžeme podávat. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno