Pažitka
Název:

Kořeněné jablečné taštičky


Kořeněné jablečné taštičky


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto500 g
jablka (kyselejší, šťavnatá - panenská)500 g
cukr krupice5 lžic
sůl malá špetka
skořice1 ks
hřebíček4 ks
badyán kousek
rozinky dle chuti
šťáva z citronu dle chuti
kukuřičný škrob + voda1 lžíce
vejce + cukr1 ks
Postup přípravy:

Dostala jsem jablek více, než jsme schopni sníst. I když moje děti jí jablka opravdu hodně, tak jsem musela přemýšlet, jak je spotřebovat rychleji, než začnou hnít.

Na zahradě máme výbornou hrušku, ale její čas bude až později - zatím hrušky měknou jen pomalu. Pokud ale máte dobré zralé hrušky, tak klidně můžete použít i je a to se stejným kořením.

Já jablka neloupu, protože nechci přijít o chuť. Navíc pokud máte krásná červená, tak to navíc i vypadá krásně barevně.

Jablka pořádně omyjte, očistěte a nakrájejte na centimetrové kostičky.

Na pánev si nasypte cukr a nechte rozpustit na karamel. Lehounce osolte a vsypte jablka. Přidejte rozinky podle chuti, celou skořici, hřebíčky a kousek hvězdičky badyánu. Nechte chvíli dusit ve vlastní šťávě a poté dejte cca 1 dcl vody. Duste tak dlouho, aby byla jablka měkká, ale aby se úplně nerozpadla na kaši. 

Lžíci kukuřičného škrobu rozmíchejte ve vodě (1 dcl) a nechte chvilku provařit. Dochuťte trochou citrónové šťávy a nechte vychladit. 

Zapněte troubu na max (250°C).

Než se nahřeje, tak si rozválejte těsto. Ideální je chlazené, ale výborné zkušenosti mám i s mraženým z Lidlu. Nerozmrazujte ho ale v mikrovlnce! Nechte ho přes noc povolit v lednici. Dobře se s ním pak pracuje. 

Těsto si rozpulte a každou polovinu rozválejte na obdélník a ten rozdělte na 6 kousků.

Polovinu každého dílku projeďte mřížkovacím válečkem a zbytek potřete vajíčkem.

Na jednu polovinu dejte dvě lžíce náplně a přehněte pře sebe. Stiskněte prsty, potřete vajíčkem a posypte krupicovým cukrem.

Pečte 15 minut bez horkovzduchu. 

Dobrou chuť!  

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno