Pažitka
Název:

Kořeněné mazance


Kořeněné mazance


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
cukr krupice100 g
máslo100 g
sušené droždí7 g
mléko200 ml
vejce1 ks
sůl špetka
citron - kůra z něj1 ks
sušený zázvor1/4 lžičky
skořice1/4 lžičky
mletý hřebíček1/4 lžičky
mletý kardamom1/4 lžičky
rozinky nebo sušené brusinky dle chuti
plátky mandlí dle chuti
vejce na potření
Postup přípravy:

Letos jsem nepekla klasické mazance, ale vyzkoušela jsem podle vzoru anglických hot cross buns přidat voňavé koření. Kdysi jsem jedla ty pravé, ale nechutnaly mi na nich ty světlé kříže, jsou takové bez chuti a tvrdé. Tak jsem zkombinovala koření s klasikou a za nás super.

Mouku  prosejte do mísy, přisypte cukr, sůl, koření, droždí, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, změklé máslo, rozinky a postupně přilévejte mléko. Důkladně propracujte v hladké nelepivé těsto. Nechte 1,5 - 2 hodiny kynout. 

Těsto vyklopte na vál, znovu propracujte a vytvořte buď na dva bochánky, nebo několik menších. Nechte ještě alespoň 45 minut kynout 

Troubu předehřejte na 180°C, bochánky přendejte na plech vyložený pečícím papírem, pomažte je vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 30 - 40 minut podle velikosti. Propečení zkuste špejlí.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno