Ingredience: | |
hladká mouka | 500 g |
cukr krupice | 100 g |
máslo | 100 g |
sušené droždí | 7 g |
mléko | 200 ml |
vejce | 1 ks |
sůl | špetka |
citron - kůra z něj | 1 ks |
sušený zázvor | 1/4 lžičky |
skořice | 1/4 lžičky |
mletý hřebíček | 1/4 lžičky |
mletý kardamom | 1/4 lžičky |
rozinky nebo sušené brusinky | dle chuti |
plátky mandlí | dle chuti |
vejce | na potření |
Letos jsem nepekla klasické mazance, ale vyzkoušela jsem podle vzoru anglických hot cross buns přidat voňavé koření. Kdysi jsem jedla ty pravé, ale nechutnaly mi na nich ty světlé kříže, jsou takové bez chuti a tvrdé. Tak jsem zkombinovala koření s klasikou a za nás super.
Mouku prosejte do mísy, přisypte cukr, sůl, koření, droždí, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, změklé máslo, rozinky a postupně přilévejte mléko. Důkladně propracujte v hladké nelepivé těsto. Nechte 1,5 - 2 hodiny kynout.
Těsto vyklopte na vál, znovu propracujte a vytvořte buď na dva bochánky, nebo několik menších. Nechte ještě alespoň 45 minut kynout
Troubu předehřejte na 180°C, bochánky přendejte na plech vyložený pečícím papírem, pomažte je vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 30 - 40 minut podle velikosti. Propečení zkuste špejlí.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: