Pažitka
Název:

Kořeněný dýňový koláč


Kořeněný dýňový koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka225 g
moučkový cukr35 g
žloutek1 ks
vychlazené máslo120 g
voda2 lžíce
Náplň:
očištěná a oloupaná dýně500 g
tekutý med3 - 5 lžic
mletá skořice1 lžička
směs koření (muškátový oříek, mletý hřebíček, sušený zázvor, mleté nové koření, může být i badyán nebo karadmon)1/2 lžičky
smetana2 dcl
vejce2 ks
med nebo javorový sirup dle chuti
Na ozdobu:
šlehačka, nebo kysaná smetana dle chuti
javorový sirup a skořice dle chuti
Postup přípravy:

Moc nepeču, ale když už se do toho pustím, tak mám ráda nezvyklé chutě. Dýně k podzimu patří a k dýni zase koření jako je skořice, zázvor, nebo hřebíček. Dýně má navíc jednu dokonalou vlastnost, je to taková mrška kulatá přizpůsobivá. Můžete ji připravit v pikantní podobě, jaké slanou chuťovku a nebo jako sladkou tečku nedělního obědu. Ač se to nezdá, tento koláč je lehký jako vánek, takže se nemusíte obávat, že se po něm odvalíte do kouta a usnete. Naopak, garantuji vám, že si půjdete ještě přidat.

Dýni nakrájejte na kostky, zakapejte medem, tak aby byla každá kostka obalená a dejte do pekáčku. V zakrytém pekáčku pečte při 150 stupních 1 hodinu. Na konci pečení vylijte z dýně vodu, která se uvolní. Zbylou dýni umixujte do hladkého pyré.

Smíchejte všechny suroviny na těsto a vypracujte hladké a pevné těsto (je nesmírně podobné lineckému) Já na těsto používám mixer. Mouku s cukrem a máslem rozmixuji na drobenku, pak přidám žloutek a vodu Těsto je hotové prakticky za minutu.
Hotové těsto namačkejte do koláčové formy. Dno propíchejte a před pečením těsto je potřeba těsto zatížit kuličkami na pečení nebo fazolemi. Pečte cca 20 min při 170 stupních.

Během pečení si udělejte krém. Smetanu s kořením ohřejte v rendlku. Těsně před tím než se začne vařit do smetany zašlehejte dýňové pyré a stáhněte z plotny. Ušlehejte vejce do pěny a postupně do vaječné pěny zašlehejte smetanu s dýní. Podle chuti přislaďte medem nebo javorovým sirupem Hotovou směs nalijte do upečeného korpusu z těsta a dejte opět péct na cca 30 minut.

Hotový koláč zakápněte sirupem nebo medem a posypte skořicí.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno