Pažitka
Název:

Kořeněný džem ze švestek a červeného vína


Kořeněný džem ze švestek a červeného vína


Ingredience:
Ingredience:
švestky1,75 kg
borůvky250 g
želírovací cukr 3v10,5 kg
červené víno2 dcl
celá kořice2 kousky
badyán3 hvězdičky
vanilkový lusk1 ks
hřebíček10 ks
Postup přípravy:

Trochu mě omrzely takové ty klasické džem a začala jsem experimentovat. Je jasné, že ne každý experiment dopadne přesně podle mých představ. Tento má očekávání ještě předčil. Když jsem si namazala zbytek vychladlého džemu na čerstvě upečený chleba, tak jsem věděla, že jsem ho udělal málo. V tento moment se v naší domácnosti jednoznačně drží na špici džemové hitparády.

Švestky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Do hrnce nasypte švestky, borůvky, cukr, celé koření.Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrabte z něj semínka, k ovoci ale přidejte semínka i vyškrábaný lusk. Vše promíchejte a přilijte víno. Za stálého míchání vařte cca 10 min, tak aby se švestky částečně rozvařily. Z hotového džemu vytáhněte, skořici, badyán a celý vanilkový lusk. Ještě horký džem nalijte do sklenic. Uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru, tak už nebudete muset džem sterilizovat. Hotový džem vám vydrží rok i déle.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno