Pažitka
Název:

Kořeněný kuskusový nákyp s hruškami


Kořeněný kuskusový nákyp s hruškami


Ingredience:
Ingredience:
kuskus250 ml
plnotučné mléko250 ml
vanilkový cukr2 lžíce
celá skořice nebo 1/2 lžičky mleté1 ks
hřebíček2 ks
kardamom2 tobolky
sůl špetka
vejce2 ks
smetana150 ml
javorový sirup nebo med4 lžíce
zralé hrušky4 ks
Postup přípravy:

Chuť na něco sladkého bez mouky a košíček výborných hrušek mě přivedly na upečení kuskusového nákypu. Použijte klidně rýži, i ovoce můžete zvolit jiné, podle vaší chuti, třeba meruňky nebo jablka. Ovonět nákyp můžete různými kombinacemi koření, které máte rádi. Servírujte se zakysanou smetanou, zmrzlinou nebo jen tak samotné, jako jsem to udělala já.

V rendlíku přivedeme těsně pod bod varu mléko se solí, cukrem a kořením. Horkým mlékem přelijeme kuskus, přiklopíme a necháme bobtnat.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky jemně prošleháme s javorovým sirupem a smetanou. 
Kuskus načechráme vidličkou a jemně do něj vmícháme žloutkovou směs i sníh. Do máslem vymazané formy nalijeme polovinu směsi, poklademe ji dvěma oloupanými a na kostičky nakrájenými hruškami. Zakryjeme zbytkem kuskusu a navrch poklademe další dvě na plátky nakrájené hrušky.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C zhruba 40 minut až povrch zezlátne.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Pekárková

    zavřít okno