

| Ingredience: | |
| silný černý čaj | 280 ml |
| datle | 200 g |
| sultánky | 180 g |
| brusinky | 100 g |
| čerstvé jablko (lepší je jakékoliv sušené ovoce) | 1 ks |
| třtinový cukr | 130 g |
| skořice | špetka |
| badyán | špetka |
| mletý kardamom | 1 lžička |
| mleté vlašské ořechy nebo mandle | 70 g |
| pohanková mouka (nebo hladká) | 200 g |
| prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
| jedlá soda | 1/2 lžičky |
| rum (tresť) | 1/2 lžičky |
| vejce | 2 ks |
Tento kořeněný chlebíček se hodí například na Vánoce, či jiné svátky. Díky koření, které v něm je, vám provoní celý byt.
Nejdříve namočíme pečící papír a zmačkáme (co nejvíce vyždímáme od vody). Poté papírem vyplníme srnčí hřbet.
Ve vroucím čaji rozpustíme třtinový cukr, namočíme pokrájené datle, sultánky a brusinky. Necháme cca 40 - 50 minut odstát. Uvedené koření smícháme s mletými ořechy, moukou, sodou a práškem do pečiva. K moučné směsi přidáme pokrájená jablka, namočené sušené ovoce i s čajem, rum a vejce. Zpracujeme těsto.
Těsto přesuneme do formy s namočeným pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů cca 80 - 90 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta suchá.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: