Pažitka
Název:

Kořenový chleba s levandulí a oreganem


Kořenový chleba s levandulí a oreganem


Ingredience:
Kvásek:
kvásek1 lžíce
žitná mouka100 g
vlažná voda130 ml
Těsto:
polohrubá mouka250 g
hladká mouka300 g
sůl15 g
sekané lístky čerstvého oregana a levandulových květů hrst
olivový olej50 ml
vlažná voda330 - 350 ml
Postup přípravy:

Vlastně nevím proč se mu říká kořenový, ale asi to bude kvůli jeho tvaru. Nemusíte se snažit o krásný oblý bochníček, prostě ho zkroutíte jako kořeny starého stromu. Obvykle se do něj přidává smažená cibulka. To mi ale moc pod nos nešlo, zato omamná vůně levandule z babiččiny zahrádky ano. Společně s oreganem vytvořily tyto dvě bylinky harmonický pár, který kořenovému chlebu dokonale sluší. Jedná se o chleba kváskový, takže není pro každého, ale třeba vás tímto nalákám také vyzkoušet kváskové pečení.

Připravte si kvásek smícháním vody, mouky a základního kvásku a nechte v misce pod igelitem 12 hodin odpočívat. 
Z hotového kvásku, mouky, vody, oleje a soli připravte těsto a nechte kynou 2 hodiny. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a roztáhněte na placku, kterou lehce posypte bylinkami. Placku přeložte a celý postup několikrát zopakujte. Vzniklé přeložené těsto rozdělte na dva díly. Každý díl těsta roztáhněte do delšího válečku a ten spirálovým způsobem stáčejte, až vám vznikne delší nepravidelný váleček na které je vidět, jak se těst stáčelo.
Troubu rozpalte na 250 stupňů. Pečte 10 minut. Poté teplotu stáhněte na 180 stupňů a dopékejte dalších 15 minut.
Chleba skvěle chutná teplý i studený.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno