

| Ingredience: | |
| plnější husté květy černého bezu | 9 ks | 
| kefír | 300 ml | 
| hladká mouka | 140 g | 
| nadrobno nasekaný libeček | 4 lžíce | 
| sušený medvědí česnek | 2 lžíce | 
| prášek do pečiva | 1 lžička | 
| sůl | 1/2 slžičky | 
| tuk | na smažení | 
Nastává čas kvetoucího černého bezu. Pojďte ochutnat smažené květy kosmatice ve slaném těstíčku.
Květy opláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout. Pokud provedeme sběr v čistém prostředí, tak květy pouze oklepeme od případných broučků ap.
 Z kefíru a mouky umícháme hustější těstíčko, asi jako na palačinky, přidáme nakrájený libeček, medvědí česnek a sůl.
 Znova pořádně promícháme a necháme alespoň 10minut odpočinout. Do odpočatého těstíčka vmícháme kypřící prášek do pečiva.
 Poté každý kus květu zamáčkneme jakoby mírně do špetky a důkladně obalíme v těstíčku. Pokládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku a velice pozvolna, aby se těstíčko dobře propeklo i uvnitř květů smažíme cca 7minut do zlatavé barvy.
 Nůžkami odstřihneme zbytky přečnívajících stopek, květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 7minut.
 Po usmažení klademe na ubrousek, nebo papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný tuk.
 Podáváme se zeleninovou přílohou.
 Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.