menší kotleta (nebo 2 velké) | 4 ks |
hrubě mletý čerstvý pepř | špetka |
sůl | špetka |
Karamelizovaná řepa: | |
čerstvá červená řepa | 2 ks |
máslo nebo trocha olivového oleje | kousek |
ocet balsamico | 4 lžíce |
med nebo hnědý cukr | 2 lžíce |
hřebíček | 3 ks |
nové koření | 4 kuličky |
sůl | špetka |
Křenový dip: | |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
strouhaný čerstvý křen | trocha |
sůl | špetka |
Ingredience: |
Kotletka není nic zvláštního, ale v kombinaci s křenovým dipem a řepou, je to luxusní záležitost.
Kotlety po stranách nařízneme, aby se nekroutily, naklepeme a potřeme olejem. Necháme min. 2 hodiny odležet. Osolíme a opepříme těsně před pečením.
Řepu nahrubo nastrouháme. Do pánve dáme máslo nebo olej, cukr nebo med, necháme rozpustit a přilijeme ocet. Vhodíme koření a necháme chviličku bublat. Přidáme řepu, osolíme, zamícháme a podlijeme cca 50ml vody. Přiklopíme a necháme na mírném ohni 15 minut probublávat. Řepa by neměla být úplně měkká (ale každý podle své chuti).
Rozpálíme pánev, podle toho, kolik jsme použili na kotlety oleje, přidáme olej na pánev. Maso osolíme, opepříme a z obou stran opečeme. Stačí tak 3 minuty z každé strany.
Mezitím nastrouháme křen a vmícháme ho se solí do kysané smetany.