Pažitka
Název:

Kotleta s krémovou polentou a zeleninou na víně


Kotleta s krémovou polentou a zeleninou na víně


Ingredience:
Ingredience:
vepřová kotleta2 ks
olivový olej1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Polenta:
instantní polenta200 g
polotučné mléko400 ml
máslo2 lžíce
jemně nastrouhaný parmazán50 g
sůl dle chuti
Zelenina:
máslo2 lžíce
středně velká mrkev2 ks
středně velký celer1/2 ks
suché červené vínocca 2 dcl
zeleninový vývarcca 2 - 3 dcl
čerstvý rozmarýn velká snítka
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Toto jídlo je jednoduché a chutné a přitom dostatečně odlišné na to, aby rozvířilo všednost nedělního stolu českých domácností. Polenta je skvělá surovina, se kterou se dá udělat spoustu jídel. Já se přiznám, že ji doma nevařím moc často, ale o to víc si na ní jednou za čas pochutnám. Polenta sama o sobě nevyniká nijak výraznou chutí, a proto se k ní zelenina na víně skvěle hodí. Toto jídlo se dá vlastně velmi dobře udělat ve vege variantě bez masa, ale u nás doma je to maso přece jen vyžadováno. Zelenina krásně nasákne chuť vína a rozmarýn vše doladí k dokonalosti. Je to přesně ten typ jídla, které vás potěší a zahřeje v sychravém dni.

Nejdříve si připravíme zeleninu. Tu očistíme, oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Ve středně velkém kastrolu rozpálíme máslo a zeleninu na něm chvíli opékáme. Poté zalijeme vínem a částí vývaru a přidáme snítku rozmarýnu. Vaříme doměkka, až se omáčka zredukuje. V případě potřeby dolijeme vývar. Kastrol odstavíme, rozmarýn vyndáme. Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na pánvi z každé strany prudce opečeme dozlatova. Poté je dáme do menšího pekáčku a ještě 10 minut dopečeme v troubě. Když se kotlet pečou, připravíme si polentu. V hrnci přivedeme k varu mléko, nasypeme do něj polentu, zmírníme plamen a mícháme do té doby, než se polenta začne oddělovat od stěn hrnce. Není-li polenta dostatečně krémová, přidáme ještě trochu mléka. Nakonec vmícháme sýr a máslo a případně dosolíme. 

Na talíře servírujeme polentu spolu s teplou zeleninou a upečenou kotletou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno