

| Ingredience: | |
| mleté hovězí maso | 500 g |
| brambora uvařená ve slupce | 1 ks |
| menší cibule | 1 ks |
| žloutek | 1 ks |
| solamyl | 2 lžičky |
| ančovička | 3 ks |
| smetana | 3 lžíce |
| strouhanka | hrstička |
| sušený zázvor | špetka |
| muškátový oříšek | špetka |
| pepř | špetk |
| sůl | dle chuti |
| olej na pečení | dle potřeby |
| Omáčka: | |
| smetana na vaření | dle potřeby |
| hovězí vývar | dle potřeby |
| ančovička | 1 - 2 ks |
| hladká mouka | 1 lžíce |
| brusinky | dle chuti |
Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou už určitě každý ochutnal v IKEA. A jestli ne, není nic jednoduššího, než si je připravit doma, v klidu a bez čekání ve frontě. Na internetu je strašná spousta variant tohoto receptu, pečlivě jsem jich několik prošla a předkládám vám tento, s trochou švédské chuti v podobě ančoviček ...
K mletému masu přidáme najemno nastrouhaný brambor, nakrájenou cibuli, ančovičky, koření, vejce, zalijeme smetanou a posypeme solamylem. Osolíme a dobře promícháme a necháme vsáknout veškerou tekutinu. Nakonec vmícháme strouhanku a směs uložíme na půl hodiny do lednice.
Pak vytvoříme ze směsi kuličky, které pozvolna opečeme na oleji. Vyjmeme je a uchováme v teple. Výpek zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme vývarem. Přihodíme ještě posekanou ančovičku, přilijeme smetanu a necháme s moukou dobře provařit a zredukovat do požadované konzistence omáčky. Dochutíme solí a pepřem (můžeme i malou lžičkou hořčice). Kuličky můžeme vrátit prohřát do omáčky, podáváme s brambory a brusinkami.