Pažitka
Název:

Köttbullar - švédské masové kuličky


Köttbullar - švédské masové kuličky


Ingredience:
Ingredience:
mleté hovězí maso500 g
brambora uvařená ve slupce1 ks
menší cibule1 ks
žloutek1 ks
solamyl2 lžičky
ančovička3 ks
smetana3 lžíce
strouhanka hrstička
sušený zázvor špetka
muškátový oříšek špetka
pepř špetk
sůl dle chuti
olej na pečení dle potřeby
Omáčka:
smetana na vaření dle potřeby
hovězí vývar dle potřeby
ančovička1 - 2 ks
hladká mouka1 lžíce
brusinky dle chuti
Postup přípravy:

Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou už určitě každý ochutnal v IKEA. A jestli ne, není nic jednoduššího, než si je připravit doma, v klidu a bez čekání ve frontě. Na internetu je strašná spousta variant tohoto receptu, pečlivě jsem jich několik prošla a předkládám vám tento, s trochou švédské chuti v podobě ančoviček ...

K mletému masu přidáme najemno nastrouhaný brambor, nakrájenou cibuli, ančovičky, koření, vejce, zalijeme smetanou a posypeme solamylem. Osolíme a dobře promícháme a necháme vsáknout veškerou tekutinu. Nakonec vmícháme strouhanku a směs uložíme na půl hodiny do lednice.
Pak vytvoříme ze směsi kuličky, které pozvolna opečeme na oleji. Vyjmeme je a uchováme v teple. Výpek zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme vývarem. Přihodíme ještě posekanou ančovičku, přilijeme smetanu a necháme s moukou dobře provařit a zredukovat do požadované konzistence omáčky. Dochutíme solí a pepřem (můžeme i malou lžičkou hořčice). Kuličky můžeme vrátit prohřát do omáčky, podáváme s brambory a brusinkami.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno