Ingredience: | |
mleté hovězí maso | 500 g |
brambora uvařená ve slupce | 1 ks |
menší cibule | 1 ks |
žloutek | 1 ks |
solamyl | 2 lžičky |
ančovička | 3 ks |
smetana | 3 lžíce |
strouhanka | hrstička |
sušený zázvor | špetka |
muškátový oříšek | špetka |
pepř | špetk |
sůl | dle chuti |
olej na pečení | dle potřeby |
Omáčka: | |
smetana na vaření | dle potřeby |
hovězí vývar | dle potřeby |
ančovička | 1 - 2 ks |
hladká mouka | 1 lžíce |
brusinky | dle chuti |
Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou už určitě každý ochutnal v IKEA. A jestli ne, není nic jednoduššího, než si je připravit doma, v klidu a bez čekání ve frontě. Na internetu je strašná spousta variant tohoto receptu, pečlivě jsem jich několik prošla a předkládám vám tento, s trochou švédské chuti v podobě ančoviček ...
K mletému masu přidáme najemno nastrouhaný brambor, nakrájenou cibuli, ančovičky, koření, vejce, zalijeme smetanou a posypeme solamylem. Osolíme a dobře promícháme a necháme vsáknout veškerou tekutinu. Nakonec vmícháme strouhanku a směs uložíme na půl hodiny do lednice.
Pak vytvoříme ze směsi kuličky, které pozvolna opečeme na oleji. Vyjmeme je a uchováme v teple. Výpek zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme vývarem. Přihodíme ještě posekanou ančovičku, přilijeme smetanu a necháme s moukou dobře provařit a zredukovat do požadované konzistence omáčky. Dochutíme solí a pepřem (můžeme i malou lžičkou hořčice). Kuličky můžeme vrátit prohřát do omáčky, podáváme s brambory a brusinkami.