Pažitka
Název:

Kouřový kuřecí steak z pánve


Kouřový kuřecí steak z pánve


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí steaky (prsa) dle počtu strávníků
harissa pasta dle chuti
řepkový olej trochu
sůl špetka
Černá čočka s bulgurem:
černá čočka1 hrnek (200 ml)
XL bulgur1 hrnek
velká cibule1 ks
masový vývar dle potřeby
olivový olej trochu
sůl špetka
Postup přípravy:

Pokud podléháte vůni grilovaného masa stejně vášnivě jako já, dnešní recept by se vám mohl hodit. Kouřový odér, kterým maso nasákne, zavání přinejmenším obžérstvím. U takového druhu masa se ráda zapomínám a spořádám ho nekřesťanské množství. Takže, povolit opasky a směle do toho! 

Potřeba je opravdu minimum surovin. Postačí jeden rozžhavený dřevěný uhlík, který dodá masu ten správný šmrnc a kus pořádné flákoty.

Maso naporcujeme, potřeme olejem, harissou a vložíme na pár hodin do chladu rozležet. Na steaky používám řepkový olej určený na smažení, který má vysoký bod rozkladu. To znamená, že se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a hravě pojme prudký žár ze suché pánve.
V tomto případě ochucuji maso pouze harissou. V kombinaci s kouřem vytvoří příjemné aroma, které není třeba dále vylepšovat, zde platí pravidlo - v jednoduchosti je krása. 

Pokud nejste příznivci kuřecího masa, lze nahradit masem hovězím, telecím, jehněčím, krůtím..vegetariáni klidně použijí zeleninu.

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty. Kvalitní pánev se silným dnem rozpálíme na sucho a všechny steaky v ní zprudka a z obou stran opečeme. Při otočení steaky jemně posolíme. Pokud děláte větší množství masa, hotové steaky v mezičase zabalte do alobalu a nechte dáchnout.

Z kousku alobalu vytvoříme malou mističku, do které nalijeme olej. Vložíme do pánve, kolem poskládáme hotové steaky. Do oleje vložíme rozžhavený uhlík a pánev rychle přiklopíme. Tím docílíme silného kouřového efektu. Zavřené necháme asi 5 minut udit, dokud uhlík nevyhasne. Během této doby pánev neotvírejte, zavalily by vás mraky dýmu. Když uhlík vyhasne, kouř se rozptýlý.

Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme. Například na černé čočce a bulguru.

Černá čočku s bulgurem 

Na olivovém oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli (do hodně tmava, téměř do spálení). Přisypeme čočku a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem, případně dosolíme a vaříme téměř do měkka.

Bulgur osolíme a zalijeme vroucí vodou (v poměru 1:1). Necháme vstřebat veškerou tekutinu.

Hotový bulgur přisypeme k čočce a krátce povaříme. Podle potřeby přidáváme masový vývar. Konečná konzistence by neměla být příliš suchá, ale pěkně šťavnatá.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno