

| Ingredience: | |
| větší houby (kovář) | 4 ks |
| střední cibule | 1 ks |
| máslo | 2 lžíce |
| smetana | 1 l |
| žloutek | 2 ks |
| valašská kyška | 0,5 l |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| drcený kmín | dle chuti |
| voda | dle potřeby |
| brambory | dle potřeby |
| vejce | dle potřeby |
Můj táta vždycky říkal, že na omáčku a pod maso jsou nejlepší modráci, tedy Hřib Kovář, no a vzhledem k tomu, že táta byl v lese často a navíc se jmenoval Kovář, tak tomu pevně věřím.
Po příjezdu na chalupu nás babička přivítala košíkem hub, takže houbová omáčka byla okamžitě jistá jako sobotní oběd. V naší rodině se kromě svíčkové snad žádná omáčka nejí s knedlíkem. A nejinak je tomu i s houbovkou. My ji máme prostě rádi s vařeným bramborem a vejcem. Nijak ji nezahušťujeme a jíme ji lžící z hlubokého talíře. Takže tati, tato omáčka je přesně taková jak jsi ji měl rád.
Houby nakrájejte na cca 5 mm silné plátky, Cibulku nakrájejte na jemné kostičky, Na rozpuštěném másle zpěňte cibulku, přidejte houby, osolte, opepřete a přidejte přibližně lžičku mletého, nebo drceného kmínu. Nechte houby přibližně 10 minut dusit ve vlastní šťávě, pak zalijte hrnkem vody a pomalu vařte do měkka. Hřib Kovář je těžce stravitelný a potřebuje delší tepelnou úpravu, za to vás odmění krásnou pevnou strukturou, která se vám v jídle nerozvaří na kaši.
Do uvařených hub nalijte smetanu s rozšlehanými žloutky a nechte projít varem. Dolijte kyšku, nebo zamíchejte kysanou smetanu a ještě pět minut vařte. Před podávání dle chuti přidejte sůl.
My máme rádi omáčku řidší, ale pokud chcete, můžete do smetany rozšlehat polévkovou lžíci mouky a nechat projít varem.
Omáčku podávejte s vařeným bramborem a ztraceným vejcem, nebo vejcem na hniličku.