Pažitka
Název:

Kovářská houbová omáčka


Kovářská houbová omáčka


Ingredience:
Ingredience:
větší houby (kovář)4 ks
střední cibule1 ks
máslo2 lžíce
smetana1 l
žloutek2 ks
valašská kyška0,5 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
drcený kmín dle chuti
voda dle potřeby
brambory dle potřeby
vejce dle potřeby
Postup přípravy:

Můj táta vždycky říkal, že na omáčku a pod maso jsou nejlepší modráci, tedy Hřib Kovář, no a vzhledem k tomu, že táta byl v lese často a navíc se jmenoval Kovář, tak tomu pevně věřím. 
Po příjezdu na chalupu nás babička přivítala košíkem hub, takže houbová omáčka byla okamžitě jistá jako sobotní oběd. V naší rodině se kromě svíčkové snad žádná omáčka nejí s knedlíkem. A nejinak je tomu i s houbovkou. My ji máme prostě rádi s vařeným bramborem a vejcem. Nijak ji nezahušťujeme a jíme ji lžící z hlubokého talíře. Takže tati, tato omáčka je přesně taková jak jsi ji měl rád.

Houby nakrájejte na cca 5 mm silné plátky, Cibulku nakrájejte na jemné kostičky, Na rozpuštěném másle zpěňte cibulku, přidejte houby, osolte, opepřete a přidejte přibližně lžičku mletého, nebo drceného kmínu. Nechte houby přibližně 10 minut dusit ve vlastní šťávě, pak zalijte hrnkem vody a pomalu vařte do měkka. Hřib Kovář je těžce stravitelný a potřebuje delší tepelnou úpravu, za to vás odmění krásnou pevnou strukturou, která se vám v jídle nerozvaří na kaši. 
Do uvařených hub nalijte smetanu s rozšlehanými žloutky a nechte projít varem. Dolijte kyšku, nebo zamíchejte kysanou smetanu a ještě pět minut vařte. Před podávání dle chuti přidejte sůl. 
My máme rádi omáčku řidší, ale pokud chcete, můžete do smetany rozšlehat polévkovou lžíci mouky a nechat projít varem. 
Omáčku podávejte s vařeným bramborem a ztraceným vejcem, nebo vejcem na hniličku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno