Pažitka
Název:

Králík na bílém víně s česnekem a šalvějí


Králík na bílém víně s česnekem a šalvějí


Ingredience:
Ingredience:
očištěný králík zbavený vnitřností1 ks
panenský olivový olej2 dcl
bílé víno3 dcl
hladká mouka na obalení
sůl dle chuti
bílý pepř dle chuti
čerstvé šalvějové lístky hrst
česnek rozdělený na jednotlivé stroužky, ale neloupaný4 - 5 paliček
Postup přípravy:

Tento recept jsem před lety našla v jakémsi časopise. Nejdřív jsem vzhledem k množství použitých surovin pochybovala, ale přesto jsem ho vyzkoušela. Od té doby ho připravuji pokaždé, když chci udělat dojem, nebo když chci někoho přesvědčit, že i králík se může proměnit v neskutečnou delikatesu.

Králika rozdělte na jednotlivé porce. Lehce posolte, popepřete a obalte v hladké mouce. Pro přípravu králíka je ideální použít těžký litinový hrnec, ale jde to pochopitelně i v hrnci normálním. Do hrnce nalijte olivový olej a nechte jej rozehřát. Na rozpáleném olivovém oleji osmažte porce králíka dozlatova. K masu přidejte stroužky česneku, lístky šalvěje a vše zalijte vínem. Víno přiveďte k varu a poté snižte teplotu, tak aby omáčka jenom lehce probublávala. 
Pokud použijete litinový hrnec, můžete dát králíka dusit do trouby. Nemějte obavy z množství použitého oleje a vína. Společně s moukou se během pomalého vaření tyto suroviny krásně propojí v hladkou a svěží omáčku, která ani trochu není mastná. 
K tomuto jídlu se dokonale hodí bramborová kaše, nebo šťouchané brambory. Chutnat ale bude i s křupavou bagetkou. Zlatým hřebem bude bezpochyby krásně měkký a voňavý česnek.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno