Pažitka
Název:

Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem


Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem


Ingredience:
Králík:
králičí stehno2 ks
bůček400 g
slanina100 g
sádlo1 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
kmín špetka
Červené zelí:
kysané červené zelí500 g
vývar500 ml
cibule (150 g)1 ks
jíška1 lžíce
cukr1 lžíce
sůl špetka
kmín špetka
Karlovarský knedlík:
mléko2 dl
vejce2 ks
hrubá mouka2 dl
rohlík2 ks
máslo1 lžíce
sůl špetka
petrželová nať hrstka
Postup přípravy:

Dlouho mi ty králičí kejtičky odpočívaly v mrazáku zapomenuté. Když jsem ale nedávno přemýšlel, k čemu bych si připravil ten parádní knedlík a hlavně kysané červené zelí bylo jasno během chvíle. 

Dlouho mi ty králičí kejtičky odpočívaly v mrazáku zapomenuté. Když jsem ale nedávno přemýšlel, k čemu bych si připravil ten parádní knedlík a hlavně kysané červené zelí bylo jasno během chvíle. Bažanta jsem totiž nesehnal. No a to zelí. Já ho prostě musel vyzkoušet. Za celý život jsem jedl kysané červené zelí dvakrát. Jednou u sestry a podruhé když jsem její recept chtěl vylepšit. Proč? Já měl vždy dojem, že kysané červené zelí je tak nějak blbost. Evidentně ne. I když…

Maso
Stehna prošpikujeme slaninou a i s bůčkem okořeníme pouze solí, pepřem a kmínem. V pekáči zasypeme zbylou na kostičky pokrájenou slaninou, přidáme sádlo a máme li k dispozici tak větvičku rozmarýnu. Pečeme 30 minut při 200°C a poté doměkka při 160°C za občasného podlévání vodou nebo vývarem.

Proč ten bůček? K třičtvrtě kilu hotového zelí by dvě stehna byla málo a navíc jeho tuk podpoří a pozdvihne chuť králíka. Tak proto.

Zelí
Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli do zlatava, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Následuje zelí, sůl, kmín a horký vývar. Pod poklicí dusíme pomalu skoro doměkka, zahustíme jíškou a ještě provaříme (zahustit samozřejmě můžeme 100g nastrouhaného bramboru). Necháme odpočívat – krásně dojde, než se maso dopeče.

Opět připomínám – nepodceňujte vývar. Jakékoliv zelí je o 100% lepší, dusí-li se ve vývaru namísto vody. Pozor na kvalitu zelí. Jeden z důvodů proč to kysané červené nemusím, je fakt, že často bývá jako bláto. Takže doba dušení může být 30, ale i jen 10 minut.

Knedlík
No nebudu to znovu rozepisovat. Krásný postup je už tady. Snad jen: máslem nešetřete a k petrželce přidejte i hrstku pažitky. Už jen ta vůně po rozbalení je úchvatná. Nebo…

Finta neuškodí. Opravdu hodně jsem si v poslední době zvyknul na směs mrazem sušené zeleniny a bylinek z Lidlu. Lžíce přidaná do polévky, omáčky, zelí, salátu i tohoto knedlíku udělá s jejich chutí opravdu divy. Už jsem ji popisoval tady. A beru zpět dřívější poznámku. Dnes jsem si ověřil, že v majonézovém salátu je parádní. Takže na vánoce do bramborového každopádně.

Jen pro doplnění – rodičové vařili skvěle, ovšem něco tak sofistikovaného jako karlovarský knedlík tedy ne, králíka jsme mívali s brambory a tatarkou, stejně tak smažák, kuře a něco co jsem nesnášel – pečený paprikový lusky plněný masem – ta kombinace mi prostě vadila



Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavel Míček

    zavřít okno