Pažitka
Název:

Králík na smetaně


Králík na smetaně


Ingredience:
Ingredience:
králík domácí1 ks
uzená slanina150 g
mrkev150 g
petržel150 g
celer150 g
velká cibule1 ks
bobkový list3 ks
nové koření5 kuliček
pepř5 kuliček
sádlo1 lžíce
vývar z kostí300 ml
smetana250 ml
plnotučná hořčice1 lžíce
citron1 ks
cukr1 špetka
máslo1 plátek
Postup přípravy:

Králičí maso se nám pomalinku a nenápadně vytrácí z našich běžných kuchyní. Při tom má králík vysokou nutriční hodnotu a svalovina je bohatá na draslík, fosfor, hořčík a podobně. Pokud je u nás králík, jen se po něm zapráší. Tak pojďme na jeden jednoduchý a velmi chutný recept!

Králíka rozporcujeme a předek necháme na vývar, který si uvaříme předem.
Porce králíka, prošpikujeme slaninou, osolíme a jemně opepříme.
Do pekáče dáme nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme porce králíka, koření, na větší kusy nakrájenou cibuli, lžíci sádla a vývar.
Přiklopené pečeme v troubě asi 2 hodiny. Během pečení králíka poléváme a obracíme.
Hotové maso vyjmeme, ze zeleniny vyndáme bobkový list a vše rozmixujeme dohladka.
Přidáme smetanu, ochutíme solí, hořčicí, cukrem, citronem a zjemníme máslem.
Omáčku ještě přecedíme, aby byla krásně hladká.

Podáváme s domácím knedlíkem.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno