Ingredience: | |
hladká mouka | 170 g |
moučkový cukr | 30 g |
máslo | 100 g |
vejce | 1 ks |
smetana ke šlehání | 200 g |
hořká čokoláda | 200 g |
Zdobení: | |
sezónní ovoce | dle chuti |
oříšky | dle chuti |
Kdo si rád vyhraje se zdobením, tak tento koláč bude přítel číslo jedna. Nejen, že se ke korpusu s čokoládovým krémem hodí veškeré druhy ovoce, ořechů a květin, ale navíc vypadá velmi pěkně. Probuďte v sobě tvořivost.
Z mouky, moučkového cukru a studeného másla vytvoříme ručně nebo v sekáčku drobenku. Přidáme vejce a spojíme v hutné těsto. Dáme do ledničky odpočinout alespoň na 1 hodinu. Poté těsto vyválíme a dáme do formy. Pořádně přitiskneme k okrajům formy, dno propícháme vidličkou a zatížíme pečícím papírem a suchými fazolemi. Pečeme naslepo při 200 stupních cca 20 minut. Pak sundáme pečící papír s fazolemi a pečeme ještě 5 minut dozlatova. Na krém si ohřejeme smetanu v rendlíku pod bod varu, sundáme z plotýnky a nalámeme do ní hořkou čokoládu. Necháme pár minut stát, než se čokoláda rozpustí a lehce promícháme. Krém nalijeme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout. Ozdobíme například sezónním ovocem a ořechy.
Podrobné info: