Pažitka
Název:

Křehký čokoládový koláč


Křehký čokoládový koláč


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka170 g
moučkový cukr30 g
máslo100 g
vejce1 ks
smetana ke šlehání200 g
hořká čokoláda200 g
Zdobení:
sezónní ovoce dle chuti
oříšky dle chuti
Postup přípravy:

Kdo si rád vyhraje se zdobením, tak tento koláč bude přítel číslo jedna. Nejen, že se ke korpusu s čokoládovým krémem hodí veškeré druhy ovoce, ořechů a květin, ale navíc vypadá velmi pěkně. Probuďte v sobě tvořivost.

Z mouky, moučkového cukru a studeného másla vytvoříme ručně nebo v sekáčku drobenku. Přidáme vejce a spojíme v hutné těsto. Dáme do ledničky odpočinout alespoň na 1 hodinu. Poté těsto vyválíme a dáme do formy. Pořádně přitiskneme k okrajům formy, dno propícháme vidličkou a zatížíme pečícím papírem a suchými fazolemi. Pečeme naslepo při 200 stupních cca 20 minut. Pak sundáme pečící papír s fazolemi a pečeme ještě 5 minut dozlatova. Na krém si ohřejeme smetanu v rendlíku pod bod varu, sundáme z plotýnky a nalámeme do ní hořkou čokoládu. Necháme pár minut stát, než se čokoláda rozpustí a lehce promícháme. Krém nalijeme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout. Ozdobíme například sezónním ovocem a ořechy.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Veronika Ondrušová a Lenka Merxová

    zavřít okno