Pažitka
Název:

Křehký kakaový koláč s tvarohem


Křehký kakaový koláč s tvarohem


Ingredience:
Křehké kakaové těsto:
hladká mouka200 g
kakao2 lžíce
cukr krupice2 lžíce
studené máslo120 g
Tvarohová náplň:
tvaroh v alobalu250 g
zakysaná smetana150 g
cukr krupice50 g
vanilkový cukr/extrakt dle chuti
vejce1 ks
Postup přípravy:

Podobný koláč si pamatuji z dětství. Pekli jsme ho doma do velkého plechu a těsto se na koláč strouhalo. Asi proto se mu říkalo "strouhaný". Recept určitě máme v nějaké kuchařce zapsaný, ale já se rozhodla udělat si ho po svém. No po pravdě, měla jsem na něj chuť teď hned a nechtělo se mi čekat, až pojedu k našim a pohrabu se ve starých receptech.

Na rozdíl od strouhání jsem vsadila na drobenkové těsto. Příprava je rychlá a jednoduchá. Protože jsem měla po ruce jen tvaroh v kostce, zjemnila jsem ho zakysanou smetanou. Koláč má intenzivní kakaovou chuť, není příliš sladký a hezky ladí s nakyslým tvarohem. Doporučuji upéct alespoň den předem, aby se krásně rozležel. Čím je starší, tím je totiž lepší a lepší.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů, koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem.

Mouku, kakao a cukr promíchejte, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vpracujte drobenku. Můžete jen rukou nebo použít robot. Polovinu směsi nasypte do připravené formy a vmáčkněte do dna. Druhou část odložte stranou.

Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a žloutek prošlehejte do krémova. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. Bílek ušlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do tvarohu. Náplň rovnoměrně rozetřete na koláč a posypte druhou částí kakaové drobenky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40 - 50 minut.

Koláč nechte vychladnout ve formě, servírujte nejlépe následující den. Je to ten typ koláče, který se časem rozleží a čím je starší, tím je lepší.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno