Pažitka
Název:

Křehký mandlový koláč


Křehký mandlový koláč


Ingredience:
Křehké těsto:
hladká mouka225 g
moučkový cukr30 g
sůl špetka
máslo110 g
žloutek1 ks
celé vejce1 ks
citronová kůra dle chuti
Mandlová náplň:
změklé máslo125 g
cukr krupice125 g
vejce3 ks
mandlová mouka (jemně mleté loupané mandle)125 g
hladká mouka30 g
mandlový extrakt (nemusí být) dle chuti
rybízová, malinová nebo višňová marmeláda malá sklenička
mandlové lupínky na posypání
Postup přípravy:

Koláče se u nás pečou různé - tvarohové, makové, ořechové... tento je mandlový a pochází z Anglie. V originále se jmenuje "bakewell tart", což mě v první chvíli vedlo k mylné domněnce, že to snad znamená "dobře upečený koláč". Nicméně pak jsem se dočetla, že je Bakewell malé městečko v Anglii a název pochází odsud. 

Koláč pro mě není žádnou novinkou, respektive jeho mandlová náplň zvaná "frangipane". Je to směs jemně mletých mandlí, másla, cukru a vajec. Na blogu ji najdete v Mandlovém koláči s hruškami. Kromě mandlové náplně je v tomto koláči ještě marmeláda, čímž trochu připomíná linecký koláč. 

Marmeládu doporučuji volit pikantnější, já jsem nakombinovala červený rybíz, maliny a višně. Na koláči je sympatické, že se peče najednou, křehké těsto není třeba předpékat. Koláč je díky mandlové náplni krásně jemný, vláčný a měkký hned po upečení. Nicméně jako většina křehkých koláčů, vydrží několik dní. 

Křehké těsto

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejci a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem.

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat.

Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte mandlovou náplň. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 

Mandlová náplň

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku a mleté mandle a krátce prošlehejte. Můžete přidat pár kapek mandlového extraktu. 

Vyndejte formu s připraveným těstem z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů (horkovzduch) na 20 minut, pak koláč posypte plátky mandlí a pečte dalších 10 - 15 minut. Pokud vám koláč příliš rychle hnědne, přikryjte ho pečícím papírem.

Po upečení nechte vychladnout ve formě, před servírováním lehce pocukrujte. Skvěle chutná již v den upečení, ale i další dny, kdy se těsto příjemně rozleží a chutě propojí.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno