Pažitka
Název:

Křehký smetanový koláč


Křehký smetanový koláč


Ingredience:
Těsto:
mouka (1:1 hladká a celozrnná) + lžíce ovesných klíčků280 g
máslo140 g
sůl1/4 lžičky
třtinový cukr1 lžíce
voda8 lžic
Náplň:
vysokoprocentní kysaná smetana2 kelímky
vejce2 ks
cukr, nebo 2 vanilkové cukry2 lžíce
borůvky nebo jiné bobulové ovoce150 g
Postup přípravy:
Také se vám stává, že občas objevíte recept, který se vám zdá naprosto geniální a ten pak s oblibou měníte do různých podob? U mě to je křehké koláčové těsto. Ne že bych neznala křehké těsto, ale tento konkrétní recept mi poradila skvělá pekařka a kamarádka Jana a je poznat, že ho má opravdu vymazlené. No a tak se ho držím, tedy jenom těch poměrů, protože jinak si s ingrediencemi pěkně pohrávám, ale vždy to funguje.

Z vychlazeného másla a mouky, cukru a soli udělejte drobenku. Ideální je na to použít mixer. Do drobenky postupně přidávejte vodu až vznikne pružné těsto, které dáte na půl hodiny vychladit do ledničky. 
Těsto vymačkáte do dortové formy, dno propícháte vidličkou. Na těsto položíte pečící papír a zatížíte fazolemi, nebo pečícími kuličkami. Pečete v troubě vyhřáté na 200 stupňů přibližně 15 minut.
Pokud vám nějaké těsto zbude, tak ho použijete na ozdobení koláče.
Kysané smetany smícháte s cukrem a žloutky a nakonec do směsi lehce zamíchejte pevný sníh ze dvou bílků.
Na předpečený koláč nalijte asi polovinu směsi a posypte částí borůvek. Takto to ještě jednou zopakujte. Nakonec koláč ozdobte dle vlastní fantazie zbytkem těsta. Můžete použít vykrajovátka na vánoční cukroví a nebo si jenom nožem nařezat pásky či trojúhelníčky jako já. 
Koláč pečte v troubě cca 20 min při teplotě 180 stupňů. Krém pečením úplně neztuhne, ale zůstane pěkně vláčný. Každopádně pokud do něj zapíchnete na zkoušku špejli, neměl by se vám na ni lepit.

Často se mě ptáte, zda je nutné těsto předpékat, nebo zda je nutné použít ty fazole. Na oboje zní odpověď ANO. Pokud byste těsto nepředpekli, tak by do sebe nasálo vlhkost z náplně a nebylo by křehké, ale mazlavé. A pokud byste nepoužili fazole, tak by se vám na těstě udělaly velké bubliny a dno koláče by nebylo rovné. Fazole ale klidně používejte opakovaně, po vychladnutí si je dejte do sklenice a popište "fazole na pečení". Mohlo by se vám totiž stát, že z nich příště uvaříte polévku 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno