Pažitka
Název:

Křehký švestkový koláč


Křehký švestkový koláč


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
sádlo250 g
vejce2 ks
mléko250 ml
droždí20 g
cukr1/2 káv. lžičky
povidla1 sklenička
vypeckované švestky1 mska
mák mletý1 sáček
cukr moučka
Drobenka:
máslo50 g
polohrubá mouka100 g
cukr100 g
Postup přípravy:

Víkend je tu a chtělo by to nějakou dobrotu ke kávičce, nebo čaji. Když je sezóna švestek, tak samozřejmě nesmí chybět i švestkový koláč. Někdo má rád s drobenkou, jiný s mákem. Jedná se o rychlokynutý dezert, díky kvásku, který nemusí kynout a který je díky sádlu velmi křehký.

Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Do misky dáme mouku, vejce, nastrouhané sádlo a kvásek s trochou mléka. Těsto zpracujeme a dáme rovnou na plech (nevymazaný, nevysypaný, těsto je tučné dost), kde ho ručně vymačkáme do stran, abychom udělali okraje.
Na těsto můžeme dát mák svařený v mléce s cukrem a povidly, nebo jen povidla, poté poklademe švestkami a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Další variantou je podmazat povidly, nasypat švestky a posypat drobenkou. Ale samo sebou, že to lze udělat i bez povidel, zcela jednoduše jen švestky a drobenka, prostě tak jak kdo má rád.

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C do zlatova.
Recept je na celý plech, pokud zvolíte kulatou formu, tak z poloviční dávky.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno