Pažitka
Název:

Křehký tvarohový koláč


Křehký tvarohový koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka220 g
cukr moučka50 g
máslo170 g
žloutky2 ks
mléko (rýžové)1 - 2 lžíce
sůl špetka
prášek do pečiva bez fosfátůcca 1/3 balíčku
Náplň:
měkký plnotučný tvaroh2 vaničky
vejce2 ks
cukr100 g
citron - nastrouhaná kůra1 ks
vanilkový pudink2 lžíce
rum2 lžíce
Postup přípravy:

Naše rodina miluje křehké koláče a ve spojení s tvarohem je to pro nás značka ideál. Hledala jsem tedy nový recept a našla. 

Nejprve si ze surovin na těsto vypracujeme krásně vláčné těsto, které pak dáme na chvíli do lednice odpočnout si. Mezitím si můžeme udělat náplň koláče. Všechny ingredience umixujeme a je to hotovo. Následně si vezmeme asi 2/3 těsta a vmačkáme je do formy (průměr cca 20 cm), a to i po krajích (asi 3 cm). Ty kraje, které nám budou později držet náplň, zarovnáme tak, aby byly všude stejně vysoké. Na těsto nalijeme náplň a následně jemně překlopíme trošku ty okraje směrem do formy k náplni. Rozválíme si zbytek těsta, tak abychom ho mohli dát na vrch koláče. Těsto, které nám bude přebývat, ořízneme. Vrchní část těsta za pomoci nože trošku přimáčkneme k bočním krajům. Pokud nám zbylo trošku těsta, můžeme koláč ozdobit pomocí vykrajovátek. Koláč v několika místech propícháme, aby měla kudy utíkat pára. 

Pečeme na 160 stupňů asi 45 minut. Že je koláč hotový, poznáme podle zlatavé barvy. Pokud by začal zlátnout za kratší čas, přikryjeme ho alobalem, aby se nám nespálil a zároveň ale dopekl. Koláč je velice snadný a výborný.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Veronika Davidová

    zavřít okno