Pažitka
Název:

Krém karamel


Krém karamel


Ingredience:
cukr krupice (já oužila tři370 g
plnotučné mléko700 ml
vejce6 ks
Ingredience:
Postup přípravy:

Musím se přiznat, že tento dezert lépe vypadá, než chutná. 

Recept jsem objevila v kuchařce "Klenoty klasické evropské kuchyně", kterou napsal sám Roman Vaněk. Recept se mi zdál velmi jednoduchý a z dostupných surovin, takže jsem dlouho neváhala a dezert zkusila udělat. Problém u tohoto dezertu vidím v tom, že chutná hodně po vejcích, která jsou v dezertu obsažena. Navíc mi připadal hrozně podobný pudinku, který úplně nemusím. Pokud však jste milovníky pudinku nebo si dáte tu práci a obohatíte krém například o jahodovou omáčku, mohl by Vám nakonec dost chutnat. =)

Troubu rozehřejte na 150 stupňů. Do hlubšího plechu dejte malé kulaté zapékací mističky (ideální jsou mističky určené na suflé). 

Do rendlíku vsypte 250 g cukru a na mírném plameni ho roztavte až na zlatý karamel. Cukr zamíchejte, až když bude zlátnout. Hotový karamel vlijte do předpřipravených mističek a nechte ho ztuhnout.

Do větší misky rozklepněte vajíčka. Do menšího hrnce nebo rendlíku vlijte mléko, přidejte zbylý cukr a za stálého míchání mléko zahřejte na 37 stupňů Celsia.
Čtvrtinu mléka odeberte a přes síto ho nalijte za stálého míchání metličkou do připravených vajec. Zbytek mléka přiveďte k varu. Jakmile začne mléko vřít, vypněte sporák a ihned přilijte opět za stálého míchání vaječnou směs. Připravenou směs nalijte do mističek.

Na plech přilijte vroucí vodu tak, aby byly mističky ponořené ze 3/4 své výšky. Plech vložte do rozpálené trouby na 60 minut.

Po 60 minutách vypněte troubu a vytáhněte plech s mističkami a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí dezert odřízněte jídelním nožem od stran misky a vyklopte na talíř. Podávat můžete ihned nebo podle své chuti můžete dezert podávat i vychlazený, ale lepší je, když má tu pokojovou teplotu. =)

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno