Pažitka
Název:

Krém z pečeného květáku s kurkumou

vegetariánský recept


Krém z pečeného květáku s kurkumou


Ingredience:
Ingredience:
květák1/2 hlávky
střední brambora2 ks
cibule100 g
česnek1 stroužek
máslo100 g
olivový olej2 pol. lžíce
plnotučné mléko1 litr
smetana 33%100 ml
zakysaná smetana3 pol. lžíce
sůl1 čpetka
pepř1 špetka
dijonská hořčice1/2 čaj. lžičky
muškátový oříšek1/4 čaj. lžičky
mražený libeček1 špetka
kmín mletý1/2 čaj. lžičky
bobkový list1 lístek
kurkuma1/2 čaj. lžičky
Postup přípravy:

Miluji krémové polévky a jestli máte rádi květák, určitě si při přípravě přijdete na své. Je opravdu vynikající.

Květák s trochou másla a olivového oleje, soli, upečeme při 180 °C cca 20-30 min, dokud nezezlátne . ( získá tím oříškovou chuť)
Mezitím si orestujeme na hrubo nakrájenou cibuli na másle, přidáme česnek a zbylé koření aby se rozvonělo.
Následně hořčici.
Přidáme na drobno nakrájené brambory, upečené růžičky květáku a podlijeme mlékem aby vše bylo ponořeno a dusilo se , dokud brambory nezměknou.
Vaříme na mírném plameni a občas promícháme aby se směs nepřipalovala. nakonec přidáme oba druhy smetany, chvíli ještě povaříme a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.
Můžeme ozdobit pár malými růžičkami květáku opražených zprudka na másle.
Vzhledem k mléku, smetaně i máslu, netřeba podávat s čímkoli dalším.
Kdo chce low carb verzi, nepřidává brambory.

Dobrou chuť
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Dohnalíková

    zavřít okno