Pažitka
Název:

Krémová chřestová polévka


Krémová chřestová polévka


Ingredience:
Ingredience:
voda600 ml
suché bílé víno100 ml
máslo30 g
sůl1/2 lžičky
neočištěný bílý chřest - který vám však po uvaření polévky veskrze zbude pro jiné použití1 kg
Jíška:
máslo15 g
hladká mouka1 zarovnaná lžíce
Postup přípravy:

Přestože silná a lahodná, je v podstatě připravená z nepotřebných věcí. Až na dva nebo tři výhonky chřestu na ni víc potřebovat nebudete, o zbytek chuti se postará vývar z blanšírování. 

Postup

  1. Očistěte chřest: opláchněte ho ve studené vodě a zbavte všech nečistot, poté odkrojte nebo odlomte spodní čtvrtinu každého výhonku. Odlomené části si zatím ponechte stranou, přestože nejsou k jídlu, mohou posílit vývar. Zbývající části výhonků důkladně a přitom opatrně oškrábejte škrabkou po celé délce, s výjimkou špičky a jednoho až dvou centimetrů pod ní. Slupky také ponechte stranou.
  2. Nyní chřest zblanšírujte: v nízkém, avšak širokém kastrolu přiveďte k varu vodu, víno, máslo a sůl. Nechejte minutu povařit, aby se část alkoholu odpařila, poté po částech - zhruba po šesti až osmi kouscích - vždy nanejvýš na dvě minuty vkládejte chřest. Jakmile změkne na skus, vyjměte ho děrovanou lžící do velké mísy, ve které máte připravenou studenou vodu s ledem. Takto postupně zpracujte všechen chřest, pokud by se přitom voda na blanšírování příliš odpařila, dolejte trochu nové.
  3. Jakmile máte všechen chřest zblanšírovaný, povařte ve vývaru spodní odřezky výhonků, tentokrát však jen sotva půl minuty. Vyjměte je a zahoďte. Nakonec přidejte polovinu slupek, opět půl minuty povařte a přes cedník slijte do menšího kastrůlku, kde již máte připravenou jíšku. Vyvařené i nepoužité slupky také zahoďte. Polévku důkladně metličkou rozmíchejte, přiveďte k varu, osolte podle chuti a nechte 15 minut provařit.
  4. Zchlazené výhonky sceďte, osušte a uložte do lednice pro jiné použití, do polévky si ponechte jen dva až tři. Rozkrájejte je na centimetrové špalíčky a vhoďte je do kastrůlku k polévce, bokem si odložte jen pokrájené špičky. Minutu povařte a pak hned rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Pokud chcete polévku obzvlášť jemnou, ještě ji proceďte. Rozdělte na talíře a ozdobte pokrájenými špičkami.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Florentýna Zatlkoukalová

    zavřít okno