

| Ingredience: | |
| větší tuřín | 3/4 ks |
| petržel | 1/2 ks |
| menší brambory | 4 ks |
| smetana na vaření | 200 g |
| kuřecí vývar | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| malá cibule | 1 ks |
| olej | dle potřeby |
| jarní cibulka | na ozdobení |
| sušená zelenina do polévky | 2 lžíce |
| Kuřecí kuličky (12 ks): | |
| mleté kuřecí maso | 300 - 400 g |
| strouhanka | 3 lžíce |
| sušená petrželka | 2 lžíce |
| parmazán | 1 lžíce |
| cibule | 1/2 ks |
| vejce | 1 ks |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| olej | dle potřeby |
Ráda zkouším nové chutě, a tak když jsem při nakupování narazila na pro mě novou zeleninu, a to tuřín, neváhala jsem a hned jsem ji přidala do košíku. Tato kořenová zelenina se hodí skvěle do teplých salátů, polévek ale i k masu. Obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé účinky. Pro poprvé jsem se rozhodla udělat z něj krémovou polévku a výsledkem jsem byla velmi mile překvapena.
Cibuli si na jemno nakrájíme a osmahneme na troše oleje, až zesklovatí. Pak přidáme na kostky nakrájený tuřín a petržel, po chvíli přidáme i na stejné kostky nakrájené brambory. Osolíme a přidáme sušenou zeleninu do polévky, zalijeme vývarem a necháme na mírném ohni vařit, a to cca 15-20 minut (do změknutí zeleniny). Zeleninu pak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a opět provaříme. Pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo opepříme. Podáváme s kuřecími kuličkami.
Všechny ingredience na kuličky smícháme v míse a vytvoříme kompaktní hmotu. Z této hmoty pak tvarujeme rukama kuličky, které dáme do vyšší zapékací mísy či na plech. Mísu vymažeme olejem a kuličky v něm mírně obalíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.
Podrobné info: