

| Ingredience: | |
| mrkev | 4 ks |
| petržel | 2 ks |
| celer | 1/4 ks |
| jarní cibulka | 2 ks |
| citron | 1/4 ks |
| Ghí | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| nové koření | 2 kuličky |
| bobkový list | 2 ks |
| tymián | 3 snítky |
| vývar | cca 3/4 l |
Krémová polévka z kořenové zeleniny se u nás vaří poměrně často. Jednak nám prostě chutná a jednak je skvěle univerzální a plná zeleniny, a to jako polévka i jako zeleninová omáčka a doma jsme ji přejmenovali na „rychlou svíčkovou“. Děti ji prostě milují a já jsem za to ráda, protože když už není inspirace, tak tato polévka je sázka na jistotu.
Ghí rozpusťte v tlakovém hrnci a pak na něm osmahněte cibulku a až zesklovatí tak i všechnu zeleninu, nakrájenou na stejně velké kostky (mrkev, petržel, celer) přidejte také 1/4 omytého citronu a koření (nové koření, bobkový list, tymián) nejlépe zabalené do gázy zavázané nití, abyste nemuseli koření z polévky složitě lovit. Podlijte vývarem, tak aby byla zelenina ponořená, ale ne více a nechte vařit v tlakovém hrnci cca 10 minut (do změknutí zeleniny).
Poté jej opatrně otevřete (mžete si odebrat pár lžic zeleniny na ozdobení), vyndejte koření a citron a přidejte sůl, pepř a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Zelenou část jarní cibulky, pak můžete použít na dozdobení polévky.
Podrobné info: