Pažitka
Název:

Krémová polévka z pečených celerů


Krémová polévka z pečených celerů


Ingredience:
Ingredience:
celer1 velká bulva
celer i s listy4 řapíky
velká petržel1 ks
velká cibule1 ks
brambory2 ks
česnek2 stroužky
sůl1/2 lžičky
čerstvě namletý pepř špetka
olivový olej1 lžíce
voda nebo zeleninový vývar dle potřeby
Postup přípravy:

Když se venku ochladí, nedokážu si představit den bez teplé polévky. 

Od té doby, co dětem vařím namísto naší marné školní jídelny, tak se u nás polévky vaří více, než kdy dříve. Vím, co moje děti mají rády a co nerady a tak se snažím jim nové chutě předkládat co nejméně násilnou formou. Nemá smysl cokoliv lámat přes koleno a nutit je do jídla neoblíbených potravin.

Nemají třeba moc rádi teplou mrkev, o petrželi a celeru ani nemluvím. Ale ve svíčkové! to vylížou i talíře. A tak jsem připravila skvělou celerovou polévku, kterou si dokonce přidali! Věděli, že v ní je celer, ale vůbec neprotestovali. Prostě krémové polévky jsou nej!

Bulvový celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Řapíkatý celer rozkrojte napůl. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Petržel očistěte a nakrájejte na kusy. Česnek oloupejte. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl.

Všechnu zeleninu dejte do pekáče nebo do remosky. Já jsem použila Pečenku od Ety. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka. Pečte v troubě vyhřáté asi na 160°C.

Měkkou zeleninu dejte do mixéru, přidejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru. Rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar.

Podávejte horké, posypané sezamovými semínky a ozdobené snítkou petrželky nebo koriandru.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno