Pažitka
Název:

Krémová polévka ze žluté řepy a brambor


Krémová polévka ze žluté řepy a brambor


Ingredience:
Ingredience:
žlutá řepa1 ks (cca 350g)
větší brambory2 ks (cca 350g)
červená cibule1 ks
česnek3 stroužky
tymián hrstka
zakysaná smetana100 g
ghíčko1 lžíce
barevný pepř špetka
sůl dle chuti
vývar nebo voda1,2 l
Postup přípravy:

Víte, co mě na tom vaření baví nejvíc? Že pořád objevuji nové a nové ingredience a přísady. Dalším objevem letošního podzimu je pro mě žlutá řepa. Oproti červené je trochu sladší a hlavně vám neobarví celou kuchyň a dítě (smích).

Řepu si předpečeme v alobalu na 180 stupňů asi 1 hodinu (můžeme to udělat klidně den dopředu). Na lžíci ghíčka orestujeme nakrájenou cibuli s česnekem. Mezitím si oloupeme řepu a brambory a nakrájíme na kostky. Přidáme do hrnce a společně opékáme. Když se nám zelenina začne přichytávat, zalijeme ji vodou nebo vývarem, přidáme tymián, sůl a pepř. Vaříme do změknutí brambor (asi 15 minut). Ke konci přidáme zakysanou smetanu a rozmixujeme na hladký krém. Můžeme podávat s krutony a kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno