Ingredience: | |
větší cibule | 1 ks |
máslo | 1 lžíce |
česnek | 4 stroužky |
baby špenát | 3 hrsti |
řasa Nori | 2 lžíce |
červená čočka v suchém stavu | 60 g |
pohanka Lámanka v suchém stavu | 30 g |
lahůdkové droždí | 1 lžíce |
voda | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
koření Horalka | 1 lžíce |
Lučina | 1 lžíce |
ztracené vejce: | |
vejce | dle počtu strávníků |
voda | dle potřeby |
ocet | 2 lžíce |
Taky to znáte, kdy nevíte co vařit a nechce se Vám stát dlouho u plotny?! Tak takovéhle myšlenky se mi dnes honily hlavou, co uvařit hlavně pro sebe, když ostatní členové rodiny dojídají zbytky z předešlého dne. A protože jsem dlouho neměla žádnou krémovou polévku a z lednice se na mě „usmíval“ sáček s baby špenátem, tak volba byla jasná. K tomu jsem přihodila pár dalších ingrediencí ze spíže a vydatná polévka je na světě.
V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmažíme na něm dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekané 2 stroužky česneku a necháme jen minutku rozvonět. Poté k tomu přihodíme lístky špenátu, krátce společně prohřejeme, zalijeme asi 0,5 litrem horké vody, přisypeme řasu, červenou čočkou a pohanku, osolíme a okořeníme. Vaříme společně asi 15 minut, postupně přiléváme vodu dle potřeby a podle toho, jak chceme mít polévku hustou. Následně dochutíme lahůdkovým droždím a vše rozmixujeme ponorným mixérem, ještě chvíli povaříme a přidáme další 2 stroužky namačkaného česneku. Nakonec polévku zjemníme lžící lučiny, už dále nevaříme, jen ještě jednou společně rozmixujeme.
Na ztracené vejce: Dáme vařit vodu do hrnce, přidáme 1-2 lžíce octa, necháme zahřívat cca na 80 stupňů. Jakmile se zespodu hrnce začnou pomalou tvořit bublinky, tak uděláme lžící nebo vařečkou vír v hrnci a doprostřed opatrně vložíme rozklepnuté vajíčko (nejlépe když si ho předtím rozklepnete na mělký talířek a pak jej zlehka vložíte do víru v hrnci). Vaříme (nechat jen zlehka probublávat) asi 3 minuty.
Do talíře nalijeme horkou polévku a doprostřed opatrně vložíme ztracené vejce, které lehce rozřízneme, aby částečně vytekl žloutek, a dozdobíme lístkem bazalky.