Pažitka
Název:

Krémová špenátová polévka s červenou čočkou a pohankou, se ztraceným vejcem


Krémová špenátová polévka s červenou čočkou a pohankou, se ztraceným vejcem


Ingredience:
Ingredience:
větší cibule1 ks
máslo1 lžíce
česnek4 stroužky
baby špenát3 hrsti
řasa Nori2 lžíce
červená čočka v suchém stavu60 g
pohanka Lámanka v suchém stavu30 g
lahůdkové droždí1 lžíce
voda dle potřeby
sůl dle chuti
pepř špetka
koření Horalka1 lžíce
Lučina1 lžíce
ztracené vejce:
vejce dle počtu strávníků
voda dle potřeby
ocet2 lžíce
Postup přípravy:

Taky to znáte, kdy nevíte co vařit a nechce se Vám stát dlouho u plotny?! Tak takovéhle myšlenky se mi dnes honily hlavou, co uvařit hlavně pro sebe, když ostatní členové rodiny dojídají zbytky z předešlého dne. A protože jsem dlouho neměla žádnou krémovou polévku a z lednice se na mě „usmíval“ sáček s baby špenátem, tak volba byla jasná. K tomu jsem přihodila pár dalších ingrediencí ze spíže a vydatná polévka je na světě.

V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmažíme na něm dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekané 2 stroužky česneku a necháme jen minutku rozvonět. Poté k tomu přihodíme lístky špenátu, krátce společně prohřejeme, zalijeme asi 0,5 litrem horké vody, přisypeme řasu, červenou čočkou a pohanku, osolíme a okořeníme. Vaříme společně asi 15 minut, postupně přiléváme vodu dle potřeby a podle toho, jak chceme mít polévku hustou. Následně dochutíme lahůdkovým droždím a vše rozmixujeme ponorným mixérem, ještě chvíli povaříme a přidáme další 2 stroužky namačkaného česneku. Nakonec polévku zjemníme lžící lučiny, už dále nevaříme, jen ještě jednou společně rozmixujeme.
Na ztracené vejce: Dáme vařit vodu do hrnce, přidáme 1-2 lžíce octa, necháme zahřívat cca na 80 stupňů. Jakmile se zespodu hrnce začnou pomalou tvořit bublinky, tak uděláme lžící nebo vařečkou vír v hrnci a doprostřed opatrně vložíme rozklepnuté vajíčko (nejlépe když si ho předtím rozklepnete na mělký talířek a pak jej zlehka vložíte do víru v hrnci). Vaříme (nechat jen zlehka probublávat) asi 3 minuty.
Do talíře nalijeme horkou polévku a doprostřed opatrně vložíme ztracené vejce, které lehce rozřízneme, aby částečně vytekl žloutek, a dozdobíme lístkem bazalky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Petra Konečná

    zavřít okno