Pažitka
Název:

Krémová špenátová polévka se ztraceným vejcem


Krémová špenátová polévka se ztraceným vejcem


Ingredience:
Ingredience:
mražený špenát450 g
smetana na vaření200 g (kelímek)
vývar dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
malá cibule1 ks
olej dle potřeby
česnek1 stroužek
vejce dle počtu porcí
ocet2 lžíce
Postup přípravy:

Dnes bylo za oknem vyloženě jarní počasí a v tomto duchu jsem se rozhodla udělat i dnešní polévku. Zvolila jsem krémovou špenátovou se ztraceným vejcem. To jsem zkoušela dělat poprvé a byla jsem výsledkem mile potěšena. Už jen ta lákavá žlutá barva domácího vajíčka polévku doslova rozsvítila.

Cibuli si na jemno nakrájíme a osmahneme na troše oleje, až zesklovatí. Pak přidáme prolisovaný česnek. Přimícháme povolený špenát, přidáme trochu vývaru a provaříme. Osolíme, opepříme, a jakmile je špenát provařený, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a opět provaříme. Pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo opepříme. Podáváme se ztraceným vejcem.

Ztracené vejce je dobré připravovat ve větším hrnci, a to kvůli lepšímu víru, který se ve větším hrnci udělá. Dáme vařit vodu, do které jsme přidali dvě lžíce octa. Vejce si rozklepneme do připravené misky. Jakmile voda začne dělat malé bublinky, začneme lžící točit ve vodě po směru hodinových ručiček a tím uděláme vír. Vejce do víru vléváme pomalu a spíše trochu od středu. Pomocí lžíce žloutek bílkem překrýváme. Vaříme cca 3-4 minuty. Po uvaření přendáme vejce do misky se studenou vodou. Při podávání vejce nařízneme, aby žloutek mírně vytekl.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno