Pažitka
Název:

Krémová zeleninová polévka


Krémová zeleninová polévka


Ingredience:
Ingredience:
máslová dýně400 g
řapíkatý celer260 g
mrkev280 g
pastinák200 g
bílé fazole480 g
střední cibule1 ks
česnek3 stroužky
přepuštěné máslo2 lžíce
sýr Grana Padano100 g
voda2,8 l
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olej dle chuti
Postup přípravy:

Určitě všichni znáte to nejpravdivější z pravdivých tvrzení, že polévka je grunt. To, že polévka je grunt pro mě platí a vždycky platilo! Pouze u polévek ve školních jídelnách a v horších restauračních zařízeních jsem si tím nebyla jistá... Já polévky miluji! Musí být samozřejmě dobře a poctivě uvařená, nejlépe bez ochucovadel a magických kostiček. Mám ráda jak vývary, tak husté polévky. Právě husté polévky jsou pro mne plnohodnotným jídlem. S kouskem pečiva je oběd nebo večeře na stole.

Už jste si asi mohli všimnout, že naprostou oblíbenkyní je u mě dýňová polévka v jakékoli podobě. Je pravda, že jsem měla doma máslovou dýni a chtěla jsem si uvařit jen čistou dýňovku, ale pak jsem si řekla, že to bych si zrovna mohla blog přejmenovat na "Dýňový blog" nebo "100 způsobů, jak zpracovat dýni" nebo "Dýňové polévky na tisíc způsobů". A to určitě nechci, zaměřovat se pouze na jednu surovinu. A tak jsem koukla do lednice, vytáhlá z ní veškerou zeleninu a vznikla tato krémová zeleninová polévka, která je velmi sytá. Opravdu, bude Vám stačit jedna miska této polévky a budete najedení na půl dne dopředu.

Postup:

Oloupejte a nakrájejte všechnu zeleninu na libovolné kousky. (Když budou drobnější, budou se vařit kratší dobu.) Cibuli taky zbavte slupky a nakrájejte ji na drobno.
Ve velkém hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
Na máslo vhoďte cibuli, když bude orestovaná, přidejte všechnu zeleninu (kromě česneku a fazolí) a i tu na másle orestujte.
Přilijte vodu, pořádně osolte a vařte 40 minut.
Po 40 minutách přidejte uvařené nebo scezené fazole.
Polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujte.
Grana Padano nastrouhejte nadrobno a vmíchejte do polévky.
Přidejte prolisovaný česnek a polévku provařte.
Podle chuti dosolte a opepřete.
Když budete polévku servírovat, tak ji v talíři můžete zalít olivovým olejem a posypat zbylým sýrem. Ale není to povinné. 
Podávejte s čerstvým pečivem.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno