Pažitka
Název:

Kremrole ze šlehačkového těsta


Kremrole ze šlehačkového těsta


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka400 g
žloutek1 ks
sůl špetka
šlehačka na šlehání200 ml
Zlatá Haná nebo máslo250 g
vychlazené bílky6 - 7 ks
pískový cukr500 g
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Tento recept je klenot mé maminky. S těmito trubičkami je vyhlášená široko daleko a lidé si je objednávají na nejrůznější oslavy. Má je tak v malíku, že těsto zadělává už od oka a dokáže natočit i přes pět a čtyřicet kousků z jedné várky těsta.

Já jsme u trubiček panic a musím se ještě hooodně učit, abych jich dokázala udělat tolik.

I tak jsem ale moc hrdá na to, jak se mi povedly. Dělala jsem je s láskou pro svého kamaráda jako součást dárku k narozeninám. Má je děsně rád a já doufám, že mu budou chutnat.

Těsto si zpracujte na vále ručně a dejte si pozor, aby byl tuk dobře zapracovaný do mouky. Může se stát, že mouka málo saje a bude potřeba ještě lžíci mouky přidat. Těsto je poměrně měkké a je potřeba pracovat rychle. Dejte ho do sáčku a uložte na noc do lednice.

Druhý den si těsto rozdělte na 5 dílů a vždy z lednice vytáhněte jen jeden kousek, který na mírně pomoučněném vále rozválíte na placku cca 2 mm silnou. Dlouhá by měla být tak 20 cm. Rozkrájejte ji na 3cm silné pruhy a ty obtočte kolem plechové trubičky. 

Začněte vždy od silnějšího konce a těsto by se mělo částečně překrývat. Pokud budete mít pruhy moc dlouhé, tak těsto prostě uštípněte a položte spojem dolů na plech s pečícím papírem. Potřete žloutkem s trochou mléka a pečte zprudka na 230-250°C .

Trubičky je třeba hlídat, a jakmile mají tu správnou barvu, tak vytáhnout a nechat vychladnout.

Moje maminka přesný čas pečení neví, protože každá trouba peče jinak, ale já jsem to pro vás odměřila a první várka se pekla 13 minut. Ty další už jen 10. Vy si to ale vychytejte podle své trouby.

Sníh na plnění trubiček si vytvoříte tak, že bílky malinko osolíte a napůl vyšleháte. Potom dáte mísu nad páru a elektrickým šlehačem šleháte za stálého přisypávání cukru až do tuhého sněhu. Přidejte i pár kapek citrónové šťávy. Sníh musí být pevný, hladký a cukr nesmí být vůbec vidět.

Sníh si dejte do cukrářského sáčku a trubičky plňte z obou stran. Nechte volně na tácku zaschnout, aby se sníh nelepil.

Před podáváním stačí už jen pocukrovat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno