Pažitka
Název:

Krevety v kokosovém mléce s kari


Krevety v kokosovém mléce s kari


Ingredience:
kokosový olej (může být i jiný)1 lžička
červená paprika1/2 ks
cibule1/2 ks
česnek1 a půl stroužku
loupané krevety v rozmraženém stavu200 g
kokosové mléko2 lžíce
voda (sami zvolte dle rychlosti odpařování)7 lžic
koriandr (nejlépe čerstvý) hrst
sůl špetka
pepř špetka
kmín špetka
kari špetka
bramborový škrob1/2 lžíce
limetková šťáva1 lžíce
Postup přípravy:

Už strašně dlouho jsem kombinaci krevet a kokosového mléka chtěla vyzkoušet, ale teprve včera jsem si na ní našla trošku času.

To vaření mě pohltilo natolik, že jsem kvůli němu málem zapomněla jít na pracovní pohovor...

Teď k věci. Spoustu čtenářek psalo, že ještě nikdy krevety nejedlo.
To považuji za obrovskou chybu, protože jsou neskutečně zdravé a chutné, navíc u nich nehrozí, že se vám nepovedou (nebo jsem o tom zatím neslyšela a pochybuji, že zrovna vy byste byly ten první případ:))
Další velké plus - oproti jiným mořským plodům nejsou chuťově tak výrazné a proto pokud se bojíte velkých experimentů (ale v koutku duše cítíte, že byste něco nového ochutnat chtěli) krevety jsou to vynikající volbou.
Navíc jsou nízkokalorické, plné bílkovin a jódu, působí blahodárně na mozek, únavu a štítnou žlázu... Co víc chtít? :)
 
Já si kupuji mražené velké loupané krevety, vím, že k sehnání jsou v Brně na tržnici Olomoucká (za hlavním vstupem hned odbočit doprava) a v Praze na Sapě. Pokud by vám prodávající nerozuměli, co chcete, můžete jim říct vietnamsky slovíčko "tôm", čte se [tóm], znamená to "krevety" a třeba vám dají i nějakou slevu, za to, že se snažíte tak pěkně mluvit:)) 
Ale jsem si jistá, že ve větších obchodních řetězcích jsou také, ale tam jsem je ještě nikdy nekupovala.

Postup:
Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.

Rozpálíme si olej na pánvi, chvíli na něm smažíme cibulku, přidáme česnek a papriku. Mícháme a čekáme, dokud cibulka nebude nazlátlá.

Nyní je čas všechno okořenit. Sypeme kmín, sůl a pepř a kari, nezapomeneme ani na čerstvý koriandr, který podtrhává asijskou chuť.

Vyndáme si kokosové mléko, které do naší směsi vmícháme. Je poměrně hutné a tak přiléváme i vodu. Takto vaříme zhruba minutku.
Nakonec přidáme to nejdůležitější, krevety. V omáčce je povaříme do té doby než se jakoby zkroutí a chytnou růžovou barvu.
Mezitím si v mističce rozmícháme bramborový škrob s limetkovou šťávou a hned nalijeme ke krevetám. Je to z toho důvodu, aby omáčka chytla takovou "tažnost". Povaříme ještě tak minutku a můžeme podávat!
 
Hrozně prosté a chutné jídlo. Chutné tak, že skoro zapomenete i na povinnosti:)
Vhodná příloha je jasmínová rýže, dozdobit můžeme ještě koriandrem.
Nutriční hodnoty:
na celou dávku (2 porce:)
Energetická hodnota: 308kcal/1293kJ
Bílkoviny: 36,4g
Sacharidy: 22,4g
Tuky: 7,4g
Vláknina: 1,44g
 
na 1 porci:
Energetická hodnota: 154kcal/646kJ

 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kim Hoangová

    zavřít okno