Název:Krevety v kokosovém mléce s kari
Ingredience:
kokosový olej (může být i jiný) | 1 lžička |
červená paprika | 1/2 ks |
cibule | 1/2 ks |
česnek | 1 a půl stroužku |
loupané krevety v rozmraženém stavu | 200 g |
kokosové mléko | 2 lžíce |
voda (sami zvolte dle rychlosti odpařování) | 7 lžic |
koriandr (nejlépe čerstvý) | hrst |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
kmín | špetka |
kari | špetka |
bramborový škrob | 1/2 lžíce |
limetková šťáva | 1 lžíce |
Postup přípravy:Už strašně dlouho jsem kombinaci krevet a kokosového mléka chtěla vyzkoušet, ale teprve včera jsem si na ní našla trošku času.
To vaření mě pohltilo natolik, že jsem kvůli němu málem zapomněla jít na pracovní pohovor...
Teď k věci. Spoustu čtenářek psalo, že ještě nikdy krevety nejedlo.
To považuji za obrovskou chybu, protože jsou neskutečně zdravé a chutné, navíc u nich nehrozí, že se vám nepovedou (nebo jsem o tom zatím neslyšela a pochybuji, že zrovna vy byste byly ten první případ:))
Další velké plus - oproti jiným mořským plodům nejsou chuťově tak výrazné a proto pokud se bojíte velkých experimentů (ale v koutku duše cítíte, že byste něco nového ochutnat chtěli) krevety jsou to vynikající volbou.
Navíc jsou nízkokalorické, plné bílkovin a jódu, působí blahodárně na mozek, únavu a štítnou žlázu... Co víc chtít? :)
Já si kupuji mražené velké loupané krevety, vím, že k sehnání jsou v Brně na tržnici Olomoucká (za hlavním vstupem hned odbočit doprava) a v Praze na Sapě. Pokud by vám prodávající nerozuměli, co chcete, můžete jim říct vietnamsky slovíčko "tôm", čte se [tóm], znamená to "krevety" a třeba vám dají i nějakou slevu, za to, že se snažíte tak pěkně mluvit:))
Ale jsem si jistá, že ve větších obchodních řetězcích jsou také, ale tam jsem je ještě nikdy nekupovala.
Postup:
Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
Rozpálíme si olej na pánvi, chvíli na něm smažíme cibulku, přidáme česnek a papriku. Mícháme a čekáme, dokud cibulka nebude nazlátlá.
Nyní je čas všechno okořenit. Sypeme kmín, sůl a pepř a kari, nezapomeneme ani na čerstvý koriandr, který podtrhává asijskou chuť.
Vyndáme si kokosové mléko, které do naší směsi vmícháme. Je poměrně hutné a tak přiléváme i vodu. Takto vaříme zhruba minutku.
Nakonec přidáme to nejdůležitější, krevety. V omáčce je povaříme do té doby než se jakoby zkroutí a chytnou růžovou barvu.
Mezitím si v mističce rozmícháme bramborový škrob s limetkovou šťávou a hned nalijeme ke krevetám. Je to z toho důvodu, aby omáčka chytla takovou "tažnost". Povaříme ještě tak minutku a můžeme podávat!
Hrozně prosté a chutné jídlo. Chutné tak, že skoro zapomenete i na povinnosti:)
Vhodná příloha je jasmínová rýže, dozdobit můžeme ještě koriandrem.
Nutriční hodnoty:
na celou dávku (2 porce:)
Energetická hodnota: 308kcal/1293kJ
Bílkoviny: 36,4g
Sacharidy: 22,4g
Tuky: 7,4g
Vláknina: 1,44g
na 1 porci:
Energetická hodnota: 154kcal/646kJ
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno