Pažitka
Název:

Krkonošské kyselo


Krkonošské kyselo


Ingredience:
Ingredience:
kvásek200 g
voda1,5 l
sušené houby2 plné hrsti
střední cibule4 ks
vejce6 ks
větší brambory6 ks
máslo100 g
sůl dle chuti
kmín dle chuti
ocet (lze vynechat)1 lžíce
pažitka dle chuti
Postup přípravy:

To kyselo je málo kyselý! To je první věc, která se mi vždycky vybaví. Možná kvůli tomu do kysela přidávám i lžíci octa, která tam asi úplně nepatří, ale za to může Trautenberk.

Pokud doma kvásek máte, namnožíte ho denním dokrmováním směsí vody a žitné mouky. Pokud nemáte, seženete ho v pekařství (vím, že ho v Praze mají třeba v pekárně na Strossmayerově náměstí).

Kvásek smíchejte s vodou, dobře ho promíchejte, ať v něm nejsou žmolky. Houby namočte do vody. Kvásek s vodou postavte na plotnu, přidejte slité houby, osolte, přidejte kmín a přiveďte k varu. Vařte 20 - 30 minut. Přibližně po čtvrt hodině varu ochutnejte a podle chuti okyselte nebo přisolte.

Mezitím si dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory sceďte a oloupejte. 

Cibuli pokrájejte najemno a na másle ji opečte dozlatova. Na cibulku přidejte rozkvrdlaná vajíčka, chvilku na pánvi míchejte, ale vajíčka nenechávejte úplně dojít, dojdou v horké polévce. 

Polévku buď dokončete tak, že do horké polévky v hrnci dejte vajíčka s cibulkou a na kousky pokrájené brambory, na talíři pak posypte pažitkou.

NEBO

Připravte 6 talířů. Do každého dejte porci pokrájených brambor, porci míchaných vajec a zalijte horkou polévkou, nakonec posypte pažitkou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno