Pažitka
Název:

Krkonošský vyběhlík


Krkonošský vyběhlík


Ingredience:
Ingredience:
rostlinné mléko400 ml
vejce5 ks
sůl špetka
špaldová mouka250 g
třtinový cukr2 lžíce
mletá skořice1/2 lžičky
švestkový kompot dle potřeby
olej na vymazání plechu
kokosová mouka na poprášení
Postup přípravy:

Tradiční lokální recept, který je, ostatně jako všechny jídla horských hospodyň, příkladem toho, že i ze skromných zdrojů lze vyčarovat dobré jídlo. Vyběhlík můžete udělat i naslano třeba s uzeným tempehem. Lité těsto je obdoba středočeského svítku, který s oblibou dělám v létě s borůvkami. Tak jako mamka i babička.

Společně vyšleháme vejce s mlékem, solí a cukrem. Potom vmícháme mouku a skořici. Řídké těsto je jako na palačinky, ona to v podstatě je taková tlustší veliká palačinka. Proto je také stejně důležité těsto nalít na dobře rozpálený podklad. Plech tedy předem vymažeme a dáme do trouby vyhřát při 200°C. Pak opatrně vyndáme a nalijeme těsto, rychle poklademe okapanými švestkami a pečeme asi 20-30 minut, podle tloušťky těsta. Pamatujte, mělo by ale být co nejtenčí!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno