Pažitka
Název:

Krtkův dort ze šmakouna

vaříme se šmakounem


Krtkův dort ze šmakouna


Ingredience:
Korpus:
vejce3 ks
třtinový cukr very dark180 g
rostlinné mléko200 ml
olej100 ml
pšeničná polohrubá mouka100 g
celozrnná žitná mouka120 g
bio kakaový prášek40 g
kypřící prášek1 bio
Náplň:
zralé banány3-4 ks
hořké čokolády100 g
meruňkový šmakoun200 g
bílý jogurt50 g
rostlinná smetana ke šlehání200 g
smetanový ztužovač
Postup přípravy:

Poslední dobou jsem často v obchodě narážela do kouzelné krabičky na Krtkův dort. Tak jsem utřela sliny a to by v tom byl čert, abych si doma neudělal lepší a zdravější.

Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které pomalu zašleháme olej a mléko. Smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, přidáme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy, přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem a pečeme 25min na 160°C. Poté odkryjeme a dopečeme při 175°C (vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové).

V míse si vyšleháme rozdrobený Šmakoun s jogurtem a smetanou. Kdo má strach z výsledné konzistence, může použít ztužoač, avšak krém drží krásně i bez něj. Pokud máte raději svěžejší a nakyslejší chuť, můžete použít místo klasické smetany zakysanou. Do krému nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu.

Když je korpus studený, tak vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme (necháme pouze dno a okraje po stranách, které budou držet krém). Pokud vám korpus uprostřed vyběhl při pečení více než okraje, tak můžete nejdřív seříznout a teprve potom dlabat. Vydlabané těsto rozdrobíme do misky a dáme prozatím stranou. Na dno buchty dáme rozmačkané banány. Na ně rozetřeme krém a posypeme těstovou drobenkou. Dáme přes noc do lednice a můžete papat.

Použila jsem kulatou pečící formu o průměru 20 cm.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Lentesová

    zavřít okno