Pažitka
Název:

Krtkův dort


Krtkův dort


Ingredience:
Korpus:
jablečné pyré140 g
řepkový olej100 ml
panela (případně jiné sladidlo)80 g
špaldová mouka T 630300 g
jedlá soda nebo sáček kypřícího prášku1 a 1/2 lžičky
voda300 ml
kakaový prášek Troubelice, případně karob2 lžíce
Krém:
kokosové mléko REAL2 ks
Vivani čokoláda na vaření dle chuti
javorový sirup či med dle chuti
mletá vanilka, nebo 1 vanilkový lusk - vanilka z něj dle chuti
banány4 ks
Postup přípravy:

Dort jen tak pro radost pro našeho malého a také na návštěvu k tetě. Úžasný lehký dort, který lze připravit i na oslavu prvních narozenin, k svátku, nikdy nezevšední a je velmi lehký. Potěší velké i malé, na ozdobení dortu můžeme použít vystřiženou postavičku, plyšovou hračku krtka, nebo pokud jsme více zdatný krtka připraveného z marcipánu, já jsem použila jako ozdobu krtka vystřiženého z vodových omalovánek.

Nejlépe si připravíme korpus večer a necháme do druhého dne odležet. Oloupeme si jablko, nastrouháme a rozmixujeme tyčovým mixérem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme panelu, začneme šlehat, postupně přilijeme olej, následně postupně střídáme mouku smíchanou s kypřidlem a dle konzistence přiléváme vodu, nakonec vmícháme 2 lžíce kakaového prášku.

Připravené těsto nalijeme do dortové formy, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout.

Připravíme si krém, kterým budeme dort plnit. Přes noc zachlazené kokosové mléko, případně 45 minut v mrazáku otevřeme, vyndáme z plechovky a vložíme do šlehací nádoby, pokud je na dně tekutý podíl, nepřidáváme jej při šlehání, došlo by k naředění a to je nežádoucí.

Obě kokosová mléka začneme pomalu šlehat, když se nám spojí, začneme šlehat na plné otáčky, když je mléko vyšlehané, přidáme namletou vanilku či vanilku z 1 vanilkového lusku, za stálého šlehání přidáme dle chuti javorový sirup či med. Nakonec nastrouháme čokoládu na vaření, já dala přibližně 2 štáfličky, jemně zamícháme metličkou a dáme do lednice přes noc zachladit. Pokud pospícháme, můžeme dát krátce do mrazáku, ale musíme hlídat konzistenci. Proto nejraději připravím krém a korpus přes noc.

Vychladlý korpus si na středu vydlabeme na výšku banánu, aby se tam hezky schoval, necháme alespoň 1cm okraj.

Vydlabaný korpus dáme stranou a rozdrolíme.

Oloupeme si banány, naměříme a nakrájíme dle vnitřní délky, kterou jsme vydlabali, případně klidně nakrájíme na kolečka a naklademe na dno korpusu.

A nyní už jen stačí navrstvit připravený krém, který jsme měli přes noc v lednici, po uhlazení do kopule dáme do lednice zachladit, po hodině upravíme tvar a posypeme rozdrobeným korpusem. Pokud chceme mít krém hutnější můžeme do něj přidat 1 lžíci chia semínek či strouhaný kokos.

Dort dáme zachladit, pokud jej budete připravovat v letních měsících, bude třeba jej držet v chladu.

Před podáváním můžeme ozdobit figurkou krtka, papírovou ozdobou, plyšovou hračkou.

Přeji příjemné mlsání, je vážně bomba, aby ne s tou čokoládou.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno