Pažitka
Název:

Krupicová kaše


Krupicová kaše


Ingredience:
Ingredience:
mléko1 l
dětská krupička8 - 10 lžic
sůl špetka
máslo4 lžíce
cukr4 lžíce
Postup přípravy:

Přátelé, dnes jsem si připadala jako v pohádce O červené karkulce, ale pozor, né jako karkulka, ale jako vlk! ANO, VENDY JE DNES JAKO VLK (smích). Nejen že mé zuby po včerejším lékařském zákroku pana zubaře, jsou teď dost podobné těm od vlka, ale ráno přišla Vendulka a povídá: "Maminko, proč máš tak velkou pusu? A proč tak divně mluvíš?" Tak jsem se od srdce zasmála, s kapesníkem u pusy, aby Vendulka neviděla maminku jako upíra a snažila se jí vysvětlit, že mě bolí zoubky, které mi pan doktor opravuje. Vendulka mě obejmula a povídá: "Maminko, neboj, to se zahojí a já tě zas naučím mluvit, jen budeš muset trénovat Péťou každý den, přece nebudeš šišlat, už seš velká holka!" Co na to říci? Také vás děti uvádí do rozpaků? A aby pohádka byla pohádkou, tedy přesněji pohádkou mládí, tak nesmí chybět krupicová kaše!

Samosebou, že nejvíc miluji kaši s kakaem a máslem, ale dnes mám pusu tak bolavou a citlivou, že jsem si troufla jen na kaši se skořicovým cukrem a špetkou badyánu...Často se ptáte, jak na krupicovou kaši, aby z toho nebyla pohádka Sůl nad zlato a nemuseli jste říkat "Přiměřeně", pak dolít mléko, pak zas dosypat krupičku...

Mléko nalijeme do hrnce, přidáme špetku soli a přidáme krupičku. Počet lžic záleží na velikosti lžíce a také na požadované hustotě kaše. Takto připravenou krupičku v mléce, necháme na chvilku odležet, alespoň 20 minut - to proto, abychom předešli nadýmání. Poté přidáme cukr, máslo a za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, přivedeme k varu. Pak ještě alespoň 3 minuty provaříme za stálého míchání, tak aby se nám kaš nepřipalovala a můžeme servírovat. Nakonec posypeme tím, co máme rádi, kakaem, čokoládou, skořicí...Je to opravdu pohádka mládí.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno