Pažitka
Název:

Krůtí masové kuličky s citronovou trávou a kokosovým mlékem


Krůtí masové kuličky s citronovou trávou a kokosovým mlékem


Ingredience:
Masové kuličky:
mleté krůtí maso500 g
olivový nebo arašídový olej1 lžíce
nasekaná šalotka1/3 šálků
česnek, najemno nakrájený2 stroužky
citronová tráva - bílá část1 stonek
strouhaný zázvor1,5 lžíce
sojová omáčka1 lžíce
rybí omáčka2 lžíce
Sambal Oelek chilli pasta1,5 lžičky
Panko strouhanka1/2 šálku
nasekaný koriandr3 lžíce
sůl1 lžička
pepř dle chuti
Kokosová omáčka:
olivový nebo arašídový olej2 lžíce
citronová tráva2 stonky
kardamom lehce popraskaný3 ks
celá skořice3 ks
kurkuma1 lžička
zázvor, oloupaný a nakrájený na 3 kousky1,5 cm
semínka koriandru1,5 lžičky
anýz2 ks
kokosové mléko400 ml
kuřecí vývar1 hrnek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
šťáva z 1/2 limetky dle chuti
Postup přípravy:

Masové kuličky v Ikee nemám ráda, celý ten koncept, kdy se přijedete najíst do obchodního centra, mi není blízký. Proč to zmiňuji? Často slyším, že kamarádi masové kuličky nejí, protože jim je tak trochu zošklivila Ikea. 

Já si je oblíbila. V lednici jsem měla krůtí maso a tak jsme se rozhodla zaexperimentovat a dodat masu trochu té asijské chutě. 

Výsledek je super. Ihned jsme svolala holky, které pracují poblíž, aby se zastavily na oběd. Moc jim chutnalo, i když jsme to podala trochu netradičně, s bramborovým pyré. Nakonec to k sobě skvěle pasovalo.  Kuličky použijte jako předkrm, nebo s rýží či nudlemi, případně se zmiňovaným pyréčkem.

Položte na plech pečící papír, zatím dejte stranou.

Na střední teplotě rozehřejte olej, přidejte šalotku a restujte do změknutí, zhruba za 4 minuty přidejte česnek a citronovou trávu, vařte po dobu jedné minuty. Pánev sundáme a necháme tak, aby směs se  šalotkou vychladla. 

Namleté krůtí dejte do mísy, přidejte zázvor, sójovou omáčku, rybí omáčku, chilli pastu, strouhanku, koriandr, sůl, pepř, a přidejte šalotkovou směs. Vše důkladně promíchejte, klidně použijte ruce. Navlhčete si prsty a formujte ze směsi kuličky o velikosti ping pongového míčku, nebo menší, dle libosti. 

Masové kuličky rozložte na připravený plech s pečícím papírem a dejte do chladu. To pomůže k tomu, aby kuličky trochu ztuhly a zachovaly si tvar, nechejte v chladu asi hodinu.

Rozpalte trochu oleje na středně silné teplotě, kuličky smažte, dokud nejsou zlatavé ze všech stran. Postupně promíchávejte. 

Mezitím si dejte do hmoždíře citronovou trávu, rozmačkejte a přidejte do pánve ke kuličkám, Rozdrťte kardamom spolu se zázvorem, skořicí, kurkumou, koriandrovými semínky, badyánem a přidejte do pánve spolu s kokosovým mlékem.

Vše přiveďte k varu.

Pomalu přidejte kuřecí vývar a duste kuličky na mírné teplotě po dobu 10 až 12 minut. Přidejte  čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu, sůl a pepř, podle chuti.

Ozdobte limetkovou kůrou a koriandrem.

Jídlo je úžasné jako předkrm, nebo spolu s rýží či nudlemi jako hlavní chod.  Doporučuji uvařit večer před podáváním, kdy se všechny chutě dokonale rozleží. Chutná výborně. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bártová

    zavřít okno