Pažitka
Název:

Krůtí na mrkvi, bylinkách a bílém víně s bramborovo-ricottovými noky


Krůtí na mrkvi, bylinkách a bílém víně s bramborovo-ricottovými noky


Ingredience:
Ingredience:
krůtí maso650 g
cibule1 ks
střední mrkev4 - 5 ks
bobkový list3 ks
tymián3 snítk
saturejka2 - 3 snítky
bílé suché víno100 ml
olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
vývar dle potřeby
Noky:
střední brambroy4 ks
hrubá mouka130 g
polenta50 g
vejce1 ks
muškátový ořech1/4 lžičky
ricotta110 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jsem do naší kuchyně zařadila novou bylinku, a to saturejku. Nechala jsem se inspirovat receptem, u kterého mě právě kombinace bylinek zaujala. Ráda zkouším nové chutě a saturejka mi tuto možnost nabídla. K této bylince jsme zvolila jemné krůtí maso, i když v původním receptu byl králík. Jsem ráda, že jsem tuto bylinku objevila a určitě ji zařadím do naší kuchyně.

V hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku. Mezitím si nakrájíme krůtí maso na kostičky či nudličky a osolíme. Maso přidáme k cibulce a zatáhneme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a opékáme, až mrkev bude mít zlatavou barvu. Mírně osolíme, opepříme a přidáme bobkový list a podlijeme trochou vývaru a dusíme cca 20 minut.
Poté přidáme tymián a saturejku a přilijeme zbytek vývaru, tak aby bylo maso i zelenina ponořeny tak akorát. Vaříme do změknutí masa. Ke konci vlijeme víno a necháme provařit.
Podáváme s bramborovo-ricottovými noky.
Noky si připravíme tak, že uvaříme brambory ve slupce do měkka. Necháme vychladnout, oloupeme. Nastrouháme nebo protlačíme přes cedník. Přidáme ostatní suroviny (vejce, hrubou mouku, polentu, ricottu, sůl, muškátový ořech) a vytvoříme těsto, že kterého si vyválíme středně tenký váleček a nožem ukrajujeme noky. Vaříme v osolené, vroucí vodě než noky vyplavou, poté vyndáme a podáváme jako přílohu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno