Pažitka
Název:

Kukuřičný koláč s pomerančem


Kukuřičný koláč s pomerančem


Ingredience:
Ingredience (forma o průměru 24cm):
slunečnicový nebo řepkový olej150 ml
třtinový cukr100 g
vejce ideálně nulky nebo jedničky3 ks
kukuřičná mouka100 g
mandlová mouka200 g
kypřící prášek z vinného kamene1,5 lžičky
pomeranče (šťáva)2 ks
pomeranč - chemicky neošetřený (kůra)1 ks
Volitelné:
mascarpone250 g
moučkový cukr dle chuti
chemicky neošetřený pomeranč1 ks
třtinový cukr4 lžíce
Postup přípravy:

Děláte taky impulzivní nákupy? Takový ty, kdy jdete pro něco, ale odnesete navíc ještě dalších x věcí. Většina lidí to tak má s oblečením, já to mám zásadně v IKEA a pak taky v obchodech s jídlem. No a takhle jsem si jednou domů odnesla i balíček kukuřičné mouky (ne polenty), aniž bych věděla, co s ní budu dělat a co se s ní vlastně dělat dá. Tak mi tak doma chřadla a chřadla a těsně před tím, než uchřadla, jsem z  ní udělala i tenhle kukuřičný koláč, který – světe div se, protože to je u mě hodně nezvyk – je bezlepkový a dokonce i bezlaktózový za předpokladu, že vynecháte horní vrstvu mascarpone. Teda ne že by mi na tom záleželo.

Dejte hřát troubu na 180°C a formu vložte pečícím papírem. V mixéru prošlehejte olej s cukrem a pak po jednom přidejte vejce. Chvíli šlehejte, dokud se všechno nespojí dohromady,  pak přidejte i všechny ostatní přísady. Nalijte do formy a dejte péct na 45 minut. Hotový koláč bude zlatavý a bude se lehce odtahovat od stěny formy. Pár minut počkejte a pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. 

Pokud chcete, pak si při pečení koláče rozpusťte třtinový cukr a v cca čtvrt litru vody a povařte v něm 5 minut pomeranč nakrájený na půlcentimetrová kolečka. Ty pak zlehka osušte a nechte vychladnout. V míse opatrně promíchejte mascarpone s cukrem do hladka a až koláč vychladne, naneste ho n vrch a ozdobte plátky pomeranče. 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno