Pažitka
Název:

Kukuřičný kuskus s pečenou zeleninou a tymiánem


Kukuřičný kuskus s pečenou zeleninou a tymiánem


Ingredience:
Pečená zelenina:
brambory350 g
brokolice100 g
pór100 g
růžičková kapusta250 g
česnek3 stroužky
sušený drcený tymián1 lžička
sůl1 lžička
olej2 lžíce
Kuskus:
kukuřičný kuskus Pro-bio100 g
horká voda200 ml
olivový olej1 lžíce
zelenina, bylinky či semínka na ochucení dle chuti
Postup přípravy:

Dneska mám pro vás recept, který možná některé z vás trochu překvapí. Každopádně je jednoduchý, když si napečete zeleninu dopředu, tak bude i super rychlý, je bez lepku, mléka i vajec, dokonce ani žádné ořechy a semínka, pokud si je sami nepřidáte. Není to sice jídlo, které bych chtěla jíst denně, i když je spíše plné zeleniny, která vyváží jakýkoli zánětlivý potenciál ostatních složek. Je to jídlo z kategorie velmi jednoduché, takže zvládnete do přípravy zapojit i děti a zvládne to i každý začátečník. Samozřejmě pokud byste chtěli jídlo ještě rychleji nebo pokud nemáte doma troubu, klidně můžete zeleninu jen podusit. V tom případě bych doporučila přidat trochu více koření a vmíchat kvalitní za studena lisovaný olej až na závěr přípravy. A uvidíte, že jídlo bude stejně dobré. Když zeleninu nakrájíte na menší kousky, podusí se vám poměrně rychle, bezlepkový kuskus je k tomu v cuku letu, takže opravdu rychlá večeře. A pokud máte doma třeba nějaké uvařené luštěniny, můžete je také vmíchat, dodáte tím jídlu bílkoviny i vlákninu.

Přiznám se, že bych si kukuřičný kuskus asi sama nekoupila, dostala jsem jej, a protože nerada vyhazuji jídlo, rozhodla jsem se jej vzít na milost a vyzkoušet, jestli jde připravit opravdu tak rychle, jako je v návodu, a zda to bude k jídlu. On se totiž jen zalije horkou vodou a vmíchá se pak zbytek, takže vlastně lze i vzít na cesty, protože většina hotelů má na pokojích varnou konvici nebo vám z mé zkušenosti rádi horkou vodu na požádání dají. Ono někdy je nejhorší se odhodlat a jít se zeptat, pak je člověk překvapen, co vše není problém. Takže já určitě někde do podvědomí ukládám pro možnosti cestování.

Brambory očistíme a nakrájíme na malé kostičky, brokolici natrháme na menší kousíčky, pór nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše ve větší míse smícháme, přidáme koření, sůl a olej a rozprostřeme na plech na pečící papír. Pečeme v troubě (160°C horkovzduch) cca 35 minut za občasného promíchání nebo dokud zelenina nezměkne (kontrolujte na bramborách). Před koncem doby pečení nebo i po upečení si uvaříme vodu a necháme pár minut zchladnout, ve větší nádobě (hrnci, skleněné míse atd.), která lze přikrýt poklicí, zalijeme kuskus a promícháme vidličkou. Zakryjeme, necháme 5 minut odstát, přilijeme olej a "načechráme vidličkou" a přidáme veškerou upečenou zeleninu. Dobře promícháme a ihned podáváme. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno